Natuurberichten

Pagina 1455 van 1568 - 15680 Resultaten

Struisvarenbuisje
Wolsmaria
N.J.Dam

Begin september werd er een struisvarenbuisje gevonden in het kleine pinetum van landgoed Schovenhorst bij Putten. Dit is de derde locatie waar deze bijzondere paddenstoel in Nederland is aangetroffen. Alle vindplaatsen tot nu toe..


Lees verder 18 september 2009   14 jaar oud
Juncus x sallandiae Corporaal & Schaminée

Ecologen van Wageningen Universiteit hebben in Salland een nieuwe plantensoort ontdekt. Het betreft een kruising tussen twee van oorsprong Noord-Amerikaanse russensoorten: de tengere rus en de samengetrokken rus. Vanwege de..


Lees verder 18 september 2009   14 jaar oud
Paarse geleikorst en bruine plooislak

De bruine plooislak was tot het begin van dit millennium een onregelmatig voorkomende soort in de Nederlandse kustwateren. Met de recente opkomst van de Aziatische slingerzakpijp, waar deze zeenaaktslak een grote voorkeur voor..


Lees verder 17 september 2009   14 jaar oud
IJslands mos  GNU Free Documentation License

Korstmossen op heiden en stuifzanden worden bedreigd door vergrassing en verbossing van deze gebieden. Van de 326 korstmossoorten die opgenomen zijn in de Rode Lijst zijn er 10 karakteristiek voor heide en 8 voor..


Lees verder 17 september 2009   14 jaar oud
Volwassen zeearend. Foto: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer. GFDL-licentie

In het najaar verblijven er veel roofvogels op en rond Tiengemeten. Vogels als de boomvalk en de visarend eten zich hier vol om over een paar weken richting het zuiden te trekken. De zeearend overwintert hier. Op Tiengemeten is..


Lees verder 17 september 2009   14 jaar oud
No Description Provided

Het is weer strooptijd. Het feit dat het ‘s nachts is en donker maakt het al spannend en je weet ook nooit wat je allemaal te zien krijgt. Vooral uilen zijn prima te stropen...


Lees verder 17 september 2009   14 jaar oud
Purperreiger. Foto: Ruud van Beusekom

Purperreiger Mustapha uit de Zouweboezem is afgelopen woensdagavond 9 september met een stevige noordenwind in de rug op trek gegaan, samen met veel andere purperreigers uit Nederland. Hij heeft in één nacht 800 kilometer..


Lees verder 16 september 2009   14 jaar oud
Snavelruppia USDA-NRCS PLANTS Database / USDA NRCS publiek domein http://plants.usda.gov/java/profile?symbol=RUMA5

Specialisten zijn er op velerlei gebied. Ook onder de waterplanten. Als het gaat om het overleven van hoge zoutconcentraties is spiraalruppia er zo een. Tijdens een inventarisatieweekend van FLORON wisten vrijwilligers deze..


Lees verder 16 september 2009   14 jaar oud
egel in het gras

Het ziet er naar uit dat er bijna de helft minder egels in Nederland zijn dan halverwege de jaren negentig. Een grote ‘egeltelling’ moet meer duidelijkheid bieden. ..


Lees verder 16 september 2009   14 jaar oud
Spiering

Op de IJssel vindt nog steeds voortplantingstrek van spiering plaats. Dit is verrassend omdat zeevissen niet meer zo gemakkelijk de IJssel bereiken als toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Dit concluderen onderzoekers van..


Lees verder 15 september 2009   14 jaar oud

Archief