Natuurberichten

Pagina 1506 van 1568 - 15678 Resultaten

Middelste bonte specht, GNU-licentie voor vrije documentatie

Soorten komen, soorten gaan. De middelste bonte specht is een echte 'komer'. Vanuit het oosten van Europa rukt deze fraaie spechtensoort op en komt op steeds meer plekken op in ons land. Inmiddels heeft hij ook Zuid-Holland..


Lees verder 17 februari 2009   15 jaar oud
nauwe korfslak

Dat volharding in zoeken op den duur beloond kan worden bleek tijdens een gerichte inventarisatie naar de nauwe korfslak in januari en februari op het Friese Waddeneiland Schiermonnikoog. In het zeer dynamische kweldergebied in..


Lees verder 16 februari 2009   15 jaar oud
zwartvlekwinteruilklein

Na een piek van waarnemingen in november wordt momenteel de zwartvlekwinteruil weer regelmatig gemeld. Als de temperatuur voldoende hoog is, blijven de vlinders in de winter actief, maar tijdens de flinke vorstperioden is de..


Lees verder 16 februari 2009   15 jaar oud
Scholekster. Foto: Andreas Trepte, www.photo-natur.de

De scholekster is een van de bekendste weidevogels van ons land. Toch gaat het -stiekem- al een aantal jaar niet zo goed met hem en zijn de aantallen behoorlijk gekelderd. Op 2 en 3 mei 2009 organiseren Vogelbescherming Nederland..


Lees verder 15 februari 2009   15 jaar oud
Gewone tarwe, GNU-licentie

Ondanks de grote vorstperiode staat het wintergraan er mooi bij in Nederland. Het gevaar is echter nog niet geweken: de vorst is nog amper uit de grond en de kans op een nieuwe vorstperiode is nog aanwezig. In buurlanden is wel..


Lees verder 14 februari 2009   15 jaar oud
Ekster op de uitkijk

Rotjongens, dat zijn ze! Althans, in de ogen van veel mensen. We hebben het over eksters. Niet iedereen is enthousiast over deze zwart met witte vogel. Dat is niet helemaal terecht. Eksters zijn namelijk ontzettend intelligent. Zo..


Lees verder 14 februari 2009   15 jaar oud
Darwinvinken. Foto: John Gould. Auteursrechten zijn verlopen omdat de fotograaf meer dan 70 jaar geleden is overleden.

Gisteren was het tweehonderd jaar geleden dat Charles Darwin werd geboren. De grote man van de evolutieleer associëren we vooral met zijn reis met de Beagle en de ‘Darwinvinken’. Toch speelden ook planten een belangrijke rol in de..


Lees verder 13 februari 2009   15 jaar oud
Oog van jong haasje

Nu het gras nog kort is en het wat minder koud wordt, kan je ze zien: groepjes hazen. Soms wel vijf bij elkaar. Als je geluk hebt dan zie je ze tegen elkaar opspringen en boksende bewegingen maken. Het is de paartijd. Mannetjes..


Lees verder 13 februari 2009   15 jaar oud
Heggenmus. Foto: Kelson, GNU-licentie

Op de kalender prijkt rond half februari. De winter is, zeker gevoelsmatig, nog in volle gang, maar toch zijn de eerste geluiden van het aankomende voorjaar reeds te voelen. Zo begin februari zijn het vaak de heggenmussen die het..


Lees verder 13 februari 2009   15 jaar oud
Kievit. Foto: Keichwa. Attribution ShareAlike licentie

Vorige week belden verontruste lezers met de redacties van verschillende kranten. De aanleiding: op internet circuleert een filmpje waarin te zien is hoe in Frankrijk een groep kieviten vastzit in een slagnet en vervolgens wordt..


Lees verder 12 februari 2009   15 jaar oud

Archief