Natuurberichten

Uitgever: Bosgroepen

Wij adviseren en ontzorgen onze leden bij het duurzaam beheer en de ontwikkeling van bos en natuur. Onze expertise richt zich op alle onderdelen van het beheer; van onderzoek, advies en het opstellen van een beheer- of projectplan tot de uitvoering in het veld. De aanpak is realistisch en doelgericht, gebaseerd op deskundigheid, jarenlange ervaring en onze kennis van de leden en hun terreinen. Er zijn meer dan 1700 leden bij de drie regionale Bosgroepen aangesloten, verspreid over heel Nederland. Dit zijn particulieren, stichtingen, landgoederen, natuurbeschermingsorganisaties, waterleidingmaatschappijen en overheden, zoals waterschappen, defensie en gemeenten. Samen hebben de leden bijna 500.000 hectare bos en natuur in eigendom of beheer. Onze beheerders, (landschaps)ecologen, bodemkundigen en andere specialisten werken veel samen met hogescholen, universiteiten en natuurbeschermingsorganisaties binnen en buiten Nederland. Nieuwe kennis en technieken kunnen we dan ook snel in de praktijk toepassen.

Pagina 1 van 10 - 93 Resultaten

startschep

Landgoed De Utrecht is een prachtig gebied in de Brabantse Kempen. Op de ruim 2.500 hectare liggen bos- en natuurterreinen, akker- en graslanden, een golfbaan, natuurbegraafplaats, woonhuizen, boerderijen en horeca. Rentmeester..


Lees verder 14 mei 2024   6 dgn oud
Aanplant dubbele rij walnoten - Landgoed Weleveld

Twee dubbele rijen walnoten markeren de plek waar op Landgoed Weleveld in Zenderen (Twente) honderden jaren geleden een oprijlaan liep. De eigenaresse blies dit stukje cultuurhistorie onder supervisie van Bosgroep Noord-Oost..


Lees verder 23 april 2024   3 wkn oud

Veel bosgebieden op droge zandgronden hebben het moeilijk. Als we deze bossen willen behouden voor de toekomst, moeten we nu ingrijpen. Dat geldt ook voor de Kronenbergse Bossen in Limburg. Deze particuliere eigenaren deden mee..


Lees verder 17 april 2024   1 maand oud

Het is de hoogste tijd voor bosbeheerders om na te denken over hoe om te gaan met klimaatverandering. Klimaatverandering en andere veranderingen in ons milieu zorgen ervoor dat de bosgroeiplaats blijvend verandert met een..


Lees verder 11 april 2024   1 maand oud

In 2021 erfde Judith Schrijvers de landbouwgrond in Ulicoten van haar oma Martha. Ze wilde het in de familie houden én er actief ‘iets’ mee doen. Geïnspireerd door de buren koos ze voor een duurzame integratie van landbouw en..


Lees verder 8 april 2024   1 maand oud

Bij de Bosgroepen zijn veel gemeentelijke leden aangesloten voor advies en ondersteuning bij hun bosbeheer. “Omdat gemeenten ons zien als dé partner met kennis van bomen, kloppen ze regelmatig bij ons aan met vragen over..


Lees verder 26 maart 2024   1 maand oud
aanwasboring lariks

Tijdens een recente houtmeetkundige inventarisatie stuitte bosbeheerder Robbin bij een aanwasboring in een Japanse lariks op duidelijke tekenen van droogtestress. De droge zomers van 2018 en 2019 hadden voor een flinke afname in..


Lees verder 12 maart 2024   2 mnd oud
groeiplaats gekroesd gaffeltandmos

Ieder jaar voeren ecologen van de Bosgroepen flora- en vegetatiekarteringswerkzaamheden uit op terreinen van leden. Ze kijken en noteren daarbij welke planten, mossen en korstmossen voorkomen in een gebied. Bij florakarteringen..


Lees verder 28 februari 2024   2 mnd oud
Japanse duizendknoop

In bermen lijkt het de goede kant op te gaan met de ecosysteemaanpak van de Japanse duizendknoop. Sinds 2021 volgt Janneke van der Loop in het LIFE Resilias-project de effecten van deze aanpak. Het project van Stichting Bargerveen..


Lees verder 27 februari 2024   2 mnd oud

Op 1 april 2024 nemen de Bosgroepen officieel afscheid van Jos Truijen. Naar eigen zeggen regiomanager, regiobeheerder, projectleider, projectmedewerker én beheermedewerker. Jos heeft inmiddels meer dan 45 jaar ‘in het groen’..


Lees verder 13 februari 2024   3 mnd oud

Archief