Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 52 van 55 - 549 Resultaten

Heermoes - sporenaar
Wout van der Slikke

Vorige week was het nog koud en guur, maar nu is het voorjaar losgebarsten. Veel zon en aangename temperaturen. De paardenstaarten die nu de grond uit schieten passen gevoelsmatig goed bij deze 'klimaatsverandering'...


Lees verder 2 april 2009   15 jaar oud
Gewone vlier 2
Foto Wout van der Slikke

Het gure weer doet anders vermoeden, maar het voorjaar zet langzaam door. Veel bomen staan dik in knop. Er zijn er zelfs die al in blad beginnen te komen. Zoals gebruikelijk is Vlier er in ons land als eerste bij...


Lees verder 27 maart 2009   15 jaar oud
Maarts viooltje
foto Wout van der Slikke

Viooltjes kennen we vooral van het tuincentrum waar ze veelkleurig in bakken tegelijk over de toonbank gaan. In het wild hebben we ook violen, maar de kleuren zijn daar wat minder uitgesproken en de bloemen zijn kleiner. Het..


Lees verder 25 maart 2009   15 jaar oud
Bloeiende vroegeling

Van bolgewassen verwacht je een vroege bloei in het voorjaar, maar er zijn ook vroegbloeiende eenjarige soorten. Vroegeling is zo’n plant die dat lukt...


Lees verder 19 maart 2009   15 jaar oud
Bosanemoon
Foto: Wout van der Slikke

Elk voorjaar bedekken bosanemonen in sommige loofbossen de bodem met een wit bloemtapijt. De afgelopen dagen zijn weer steeds meer bosanemonen in bloei gekomen. Nog even en de duizenden bloeiende exemplaren staan weer massaal in..


Lees verder 16 maart 2009   15 jaar oud
Lenteklokje. Fotograaf: C.A.J. Kreutz

Sneeuwklokjes kent iedereeen. Dat onze flora ook een lenteklokje en een zomerklokje rijk is, zal minder bekend zijn. Ze zijn dan ook veel minder talrijk in ons land. Wie ze bloeiend wil zien kan voor het lenteklokje nu al op stap...


Lees verder 11 maart 2009   15 jaar oud
Klein hoefblad
Foto Wout van der Slikke

Het aantal voorjaarsboden neemt gestaag toe. De natuur is laat dit jaar, maar de lente komt er nu toch echt aan. Bolgewassen als sneeuwklokjes en krokussen kwamen in februari in bloei, nu volgt ook Klein hoefblad. Ook deze soort,..


Lees verder 10 maart 2009   15 jaar oud
Koolzaadportret
Sheila Luijten

De combinatie van koolzaad en mobiliteit klinkt ons niet onbekend in de oren. De geelbloeiende kruisbloemige is de laatste jaren vooral bekend uit discussies over biodiesel. In plaats van ‘rijden op’ kun je dit voorjaar ook..


Lees verder 8 maart 2009   15 jaar oud
Gele kornoelje
Foto: Wout van der Slikke

We hoorden het in vroege vogels en lazen het in eerdere natuurberichten: de natuur is laat dit jaar. Zeker in vergelijking met het vroeg voorjaar van 2008. Vandaar dat we nu begin maart nog volop kunnen genieten van de beginnende..


Lees verder 3 maart 2009   15 jaar oud
Paarse krokus

Na de sneeuwklokjes en winterakonieten steken nu ook weer de eerste krokussen hun kop boven de grond. Met hun bonte verschijning komt er weer meer kleur in het buitengebeuren. ..


Lees verder 2 maart 2009   15 jaar oud

Archief