Natuurberichten

Uitgever: Provincie Noord-Brabant

Gezonde natuur zorgt voor een rijk Brabants landschap om in te wonen, werken en recreëren. De provincie verbindt daarom natuurgebieden met elkaar, herstelt oude landschappen en legt nieuwe natuur aan. Ook stimuleert ze duurzaam gebruik van de leefomgeving en stelt regels op. Dit om het Brabantse milieu schoon en gezond te houden en voor een duurzame waterhuishouding; zo kunnen verdroging en wateroverlast opgevangen worden.

Pagina 4 van 18 - 172 Resultaten

Met vier ploffen wordt alle verzamelde munitie onschadelijk gemaakt. - eenmalig gebruik -

Zo’n twintig kilo springstof werd de afgelopen maanden gevonden in het Liesselse Leegveld, als start van het project voor vernatting van de bodem. Dit project gaat het hoogveen in De Peel herstellen. De werkzaamheden startten met..


Lees verder 27 september 2021   2 jaar oud
Bijen- en vlindertuin Boshoven - eenmalig gebruik

Droom je van een groenere buurt, wijk of stad, maar geen idee hoe daarmee te starten? In Brabant helpt de provincie om particuliere initiatieven van de grond te krijgen met crowdfunding. Crowdfunding is spannend en vraagt om..


Lees verder 20 september 2021   2 jaar oud

“Niemand kent nog het ei van Columbus”, verzucht Hellas Schelleman, omgevingsmanager van de provincie Noord-Brabant. Samen met collega’s vormt ze een interdisciplinair team om de (over-)last van de eikenprocessierups in de..


Lees verder 13 september 2021   2 jaar oud
Visarend in de Biesbosch met een vis - eenmalig gebruik

Vijf paren visarend streken begin dit jaar neer in de Biesbosch. Drie broedparen waren succesvol in het voortbrengen van een volgende generatie. Voor de camera’s van ‘Beleef de Lente’ was één paar actief. Hoe gaat het met de..


Lees verder 30 augustus 2021   2 jaar oud
De groep uitvinders op een rij: Frans Lavrijssen, Jos Hulshof, Marc Moons en Ben Putman (eenmalig gebruik)

Het handmatig onderhoud van vennen, heidevelden en beekdalen zal niet meer hetzelfde zijn sinds de Natuurwerkgroep Waalre vond dat het werk handiger gedaan moest kunnen worden. “We ontwikkelen zelf wel een stronkentrekker,” vonden..


Lees verder 9 augustus 2021   2 jaar oud
IVN Slootjesdag eenmalig gebruik

IVN is er beretrots op: ze krijgen dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Ook in Brabant zijn de 33 afdelingen heel blij met de toekenning van de prijs. “Eigenlijk vinden wij dat de duizenden vrijwilligers de prijs..


Lees verder 6 juli 2021   3 jaar oud
groene held Ton Hannink - eenmalig gebruik

Het aantal weidevogels gaat ontzettend hard achteruit, constateert Ton Hannink tot zijn spijt. Gelukkig wordt er sinds enkele jaren letterlijk hulp ingevlogen: een drone vergemakkelijkt het zoeken naar nesten op het boerenland. De..


Lees verder 19 april 2021   3 jaar oud
Drooggevallen Keijenhurkven

De Werkgroep Natuur en Landschap Oost-, West- en Middelbeers stuurde eind vorig jaar een brandbrief met een noodkreet over de verdroging van de Landschotse Heide naar een aantal betrokken instanties. Onlangs ontvingen ze antwoord...


Lees verder 12 april 2021   3 jaar oud
In het gebied werden kamers gemaakt voor de verschillende weiden. Als afscheiding staan er elzensingels en struweelhagen. De weides zijn ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel. (eenmalig gebruik)

De subsidieregeling ‘Stimuleringsregeling Landschap Noord-Brabant’ stelt bijdragen beschikbaar aan particuliere grondeigenaren voor aanleg en beheer van landschapselementen, bloemrijke randen en wandelpaden in Brabant...


Lees verder 5 april 2021   3 jaar oud
groene held Jos Marcelissen - eenmalig gebruik

Een ontelbaar aantal excursies en lezingen over vleermuizen verzorgde Jos Marcelissen de voorbije dertig jaar. Volgens de 65-jarige nieuwbakken inwoner van Dorst (bij Breda) is die duiding zowel leuk om te doen als broodnodig...


Lees verder 29 maart 2021   3 jaar oud

Archief