Natuurberichten

Uitgever: Ecomare

Pagina 4 van 16 - 153 Resultaten

voor eenmalig gebruik, rugstreeppad

Eisnoeren van een rugstreeppad in de nazomer, dat is bijzonder! In het voorjaar kom je ze veel tegen op Texel. Maar in augustus? Dat is vreemd. Het is nu een beetje laat voor de voortplanting zou je zeggen. Daarnaast werden de..


Lees verder 27 augustus 2015   8 jaar oud
voor eenmalig gebruik, detail lampenkapje

Lampenkapjes zijn verre familie van kwallen. Ze lijken op het eerste gezicht vooral op transparante oorkwallen zonder oren of haarkwallen zonder kleur. Afgelopen dagen spoelden er tientallen aan op het strand van Texel. Dat..


Lees verder 20 augustus 2015   8 jaar oud
Een gevonden orkabot op het strand

Texel staat bekend als vogeleiland, maar wist je dat je er met wat geluk ook goed bijzondere botten kunt vinden? Een heiligbeen van een beer, een kiesje van een babymammoet, een middenvoetsbeentje van een ezel, een wervel van een..


Lees verder 13 augustus 2015   8 jaar oud
voor eenmalig gebruik, lamsoor in de Slufter

Het is zover! De lamsoor staat in bloei. In juli en augustus kleurt de Slufter op Texel paars door deze bloeiende kwelderplant. Dat is een prachtig gezicht! Op zonnige dagen zoals nu schitteren de blaadjes daar ook nog eens bij...


Lees verder 6 augustus 2015   8 jaar oud
Ketting van fossiele botten

Een bijzonder voorwerp, niet alleen door de inhoud maar ook door de vormgeving. Jetske Veenstra kwam vorige week met een bijzondere ketting naar Ecomare. Van bruine wervels en vreemde spoelvormige botjes die ze in 2012 bij..


Lees verder 30 juli 2015   8 jaar oud

De paartijd van de gewone zeehonden is aangebroken in de Waddenzee! Als landrot zul je er waarschijnlijk weinig van meekrijgen. Zeehonden doen het onder water. Er gaat een heel ritueel aan vooraf. Het mannetje kiest een plek onder..


Lees verder 23 juli 2015   8 jaar oud
Voor eenmalig gebruik, Kattendoorn in de Nederlanden

Als je langs het duinpad bij het natuurgebied de Nederlanden op Texel wandelt kun je genieten van heel wat bijzondere planten. De bodem is bedekt met kleurige bloemen, waaronder diverse soorten die je maar zelden tegenkomt...


Lees verder 16 juli 2015   8 jaar oud
Bleke gevlekte rog. Voor eenmalig gebruik

Op vrijdag 12 juni ving de viskotter TX68 juist ten noordwesten van de Engelse Banken een vreemde rog. Het dier was een stuk bleker dan de roggen die de vissers normaal vangen. Toch dachten ze meteen aan een gevlekte rog. Arthur..


Lees verder 9 juli 2015   8 jaar oud

“Toen ik hem in het water gooide, sprong hij er bijna weer uit. Zo goed kon hij drijven”, aldus Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen. Ze vond op 30 juni een zwarte walnoot op het Texelse strand De Hors. Waarschijnlijk is hij met de..


Lees verder 2 juli 2015   8 jaar oud
Voor eenmalig gebruik, rode haarkwal

Het zijn gevreesde zeedieren, rode haarkwallen, hoewel ze prachtig zijn om te zien. In noordelijke wateren, bij Noorwegen, kunnen ze meer dan twee meter in doorsnee worden en hun stekende tentakels zijn dan soms zes meter lang. In..


Lees verder 25 juni 2015   8 jaar oud

Archief