Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 1 van 60 - 596 Resultaten

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft op 13 mei het jubileum ter ere van het 25-jarig bestaan van de paddenstoelenmeetnetten groots gevierd met een feestelijk symposium in Naturalis Biodiversity Center. ..


Lees verder 31 mei 2023   3 dgn oud
Vogelkersheksenbezem

De Vogelkersheksenbezem is een schimmelsoort die je alleen in het voorjaar kan tegenkomen. De afgelopen dagen is deze soort verspreid over Nederland veel waargenomen. Als je een zoekbeeld hebt, kan het makkelijk zijn om ze te..


Lees verder 25 mei 2023   1 week oud

Het weer is voor de ontwikkeling van veel soorten paddenstoelen ideaal. Het klinkt misschien wat eigenaardig, maar voor de Voorjaarspronkridder hoef je momenteel niet het vuur uit je sloffen te lopen. Een gewone korte wandeling in..


Lees verder 12 mei 2023   3 wkn oud

'Een meesterwerk', zo noemde hoogleraar Menno Schilthuizen van Universiteit Leiden en Naturalis het boek ‘Duinen en mensen - Voorne’ bij de boekpresentatie in Oostvoorne dit voorjaar. "Het ziet er niet alleen prachtig uit, je..


Lees verder 3 mei 2023   1 maand oud

Ook dit voorjaar was er een excursie naar het Recreatiegebied Het Geestmerambacht. Dit gebied staat bekend om zijn vele voorjaarspaddenstoelen zoals Morieljes. Je hoeft dee naam alleen maar in het excursieprogramma te zetten en je..


Lees verder 28 april 2023   1 maand oud
Zemelig donsvoetje

Het Gewoon donsvoetje is een soort die je vrijwel het hele jaar rond kan tegenkomen. De afgelopen dagen vonden we ook het Zemelig donsvoetje met een opvallend groot aantal exemplaren. Het Zemelig donsvoetje komt ook algemeen..


Lees verder 19 april 2023   1 maand oud
Geaderde kluifzwam (Helvella fusca) lead

Het aanblijvende ideale weer voor paddenstoelen was voor Piet Brouwer de aanleiding om weer eens te gaan kijken in de berm van de A8. En inderdaad, dit jaar werd het wederom een groot succes. Prachtige Nonnenkappen, Geaderde..


Lees verder 12 april 2023   1 maand oud

Dit weekend werden er zoals vanouds weer Zwartwitte bokaalkluifzwammen in de Staatsbossen van Schoorl aangetroffen. De afgelopen drie jaar waren voor deze soort bedroevend slecht, dus onze vondst was een ware opkikker. Het gebied..


Lees verder 5 april 2023   1 maand oud

Het weer en het jaargetijde zorgen momenteel voor een flink aantal waarnemingen van echte voorjaarssoorten. Langs een pad in het Dr. Jac. P. Thijssepark te Amstelveen werd mooie groep Anemonenbekerzwammen gezien. Deze..


Lees verder 22 maart 2023   2 mnd oud

In het bos van het Geestmerambacht bij de gemeente Dijk en Waard werden de afgelopen dagen door kenners opvallend veel schijfzwammen waargenomen op afgevallen takken. Enkele soorten kunnen namelijk ook in de winter worden..


Lees verder 15 maart 2023   2 mnd oud

Archief