Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 1 van 65 - 647 Resultaten

Vorige week zaterdag troffen we weer van die grijze bolletjes aan op een rotte stam van een dode den. Tot nu toe noteerden we deze soort als de Gewone boomwrat en hiermee was de kous af. Hij wordt ook wel Bloedweizwam genoemd als..


Lees verder 18 mei 2024   3 dgn oud

In het Noord-Hollands Duinreservaat, Terrein Heemskerk, werd twee dagen geleden de zeer zeldzame Kalkgraslandwimperzwam aangetroffen. Deze Wimperzwam komt op wereldschaal alleen in Europa voor en is daar overal zeer zeldzaam. Ook..


Lees verder 9 mei 2024   1 week oud

Dat er bijzondere paddenstoelen te vinden zijn in de Staatsbossen van Schoorl is algemeen bekend. Maar het vinden van zeer zeldzame kleine truffeltjes, zoals de Melkende korreltruffel, is specialistenwerk. Leonard Minkema is zo’n..


Lees verder 1 mei 2024   2 wkn oud

Het is heel goed mogelijk dat je aan het vogelen bent en dan een mooi stuk populierenhout tegenkomt met opvallende grote oranje tot oranjegele druppelvormige zwammen er op. Snel wat foto’s gemaakt en doorgegaan met vogelen...


Lees verder 27 april 2024   3 wkn oud

Een vondst van de Harde voorjaarssatijnzwam is bij elke in paddenstoelen geïnteresseerde persoon weer een terugkerende gebeurtenis in het voorjaar. Zoals de Nederlandse naam al suggereert, is het een voorjaarssoort die in de hand..


Lees verder 17 april 2024   1 maand oud

De bermen van snelwegen in Nederland gelden niet als de meest paddenstoelenrijke plaatsen. Toch zijn er mycologen die hier geregeld naar paddenstoelen zoeken omdat ze er een andere mening op na houden. In de berm van de snelweg A8..


Lees verder 10 april 2024   1 maand oud

Begraafplaatsen gelden als rustgebieden voor vele soorten vogels, planten en paddenstoelen. Daarom worden ze geregeld bezocht door leden van natuurverenigingen voor inventarisaties. Ook leden van Paddenstoelenwerkgroep 'De..


Lees verder 5 april 2024   1 maand oud

Deze week vonden we onze eerste Voorjaarspronkridder. We dachten daarmee een primeur te hebben, maar de soort bleek al 24 keer bij Waarneming.nl gemeld en ondertussen zullen er wel meer zijn doorgegeven. Toch waren de vondsten van..


Lees verder 28 maart 2024   1 maand oud

Het heeft zoveel geregend dat in menig natuurgebied in Noord-Holland de wandelpaden voor een deel onbegaanbaar zijn geworden. Diepe plassen maakten het ons tijdens een excursie vrijwel onmogelijk om de route te vervolgen, ook met..


Lees verder 20 maart 2024   2 mnd oud

Op 17 februari van dit jaar kwamen we al verschillende exemplaren van de Vroege franjehoed tegen en ze zijn nog steeds aan te treffen. Niet op dood hout, zoals de meeste franjehoeden, maar gewoon op de grond met een voorkeur voor..


Lees verder 14 maart 2024   2 mnd oud

Archief