Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 58 van 65 - 642 Resultaten

Roestrode ringboleet

Begin oktober is in het Kuinderbos een voor Nederland nieuwe en opmerkelijke paddenstoel ontdekt: de Roestrode ringboleet. De vondst is opmerkelijk omdat deze alpiene soort zelden buiten bergachtig gebied gevonden wordt...


Lees verder 12 oktober 2010   13 jaar oud
Odeurzwam

Bij een exclusief landgoed hoort een exclusieve paddenstoel. Onlangs werd bij Kasteel Engelenburg bij Brummen de bijzonder zeldzame en lekker ruikende Odeurzwam gevonden...


Lees verder 8 oktober 2010   13 jaar oud
Denne-eekhoorntjesbrood

Recent is bij Schoorl het sinds 1971 uitgestorven Denne-eekhoorntjesbrood gevonden. Door mycologen is jaren vergeefs naar deze paddenstoel gezocht op de stuifzanden in het binnenland, waar ze ook het laatst gezien is...


Lees verder 5 oktober 2010   13 jaar oud
Prachtmycena

Op het landgoed Windesheim is de Prachtmycena aangetroffen.
Dit fraaie paddenstoeltje van rijkere bossen is in Noord- en Oost Nederland nog niet eerder aangetroffen...


Lees verder 3 oktober 2010   13 jaar oud
Geaderde leemhoed

Snipper, blad en composthopen vormen vaak een ware verzameling van exotische paddenstoelen. De Geaderde leemhoed werd voor het eerst voor de wetenschap beschreven na een vondst op een Nederlandse snipperhoop. Hij is nu, zeven jaar..


Lees verder 28 september 2010   13 jaar oud
Dooiergele Spatelzwam

Afgelopen week werd in de omgeving van Stadskanaal de sinds 1955 in Nederland uitgestorven Spatelzwam aangetroffen. In een jonge Lariksaanplant van Staatsbosbeheer staan duizenden vruchtlichamen van deze zeldzaamheid...


Lees verder 17 september 2010   13 jaar oud

Afgelopen week werden op verschillende plekken in Nederland twee zeldzame soorten stinkzwammen gevonden. In Avifauna stuitte men op de zeer zeldzame Traliestinkzwam en op verschillende plekken elders in het land, onder andere bij..


Lees verder 15 september 2010   13 jaar oud
Eikenmeeldauw

Eikenmeeldauw is pas sinds 1907 bekend in Europa. Uit recent onderzoek blijkt eikenmeeldauw uit minstens 4 soorten te bestaan, waarvan er 3 vanuit Azië zijn ingevoerd. Eén van deze soorten blijkt niet alleen eikenbladeren aan te..


Lees verder 8 september 2010   13 jaar oud
Platte tonderzwam

Vorige week maandag viel de 150 jaar oude Anne Frank boom om. De boom was ernstig aangetast door de Platte tonderzwam. Ondanks de bescherming van een indrukwekkend stalen korset was de boom niet opgewassen tegen de heftige..


Lees verder 1 september 2010   13 jaar oud

De vochtige maand augustus zorgt voor forse aantasting van braamstruiken door de schimmelsoort Gewone braamroest. In Australië en Nieuw-Zeeland onderzoekt men of de Gewone braamroest ingezet kan worden om bramen biologisch te..


Lees verder 25 augustus 2010   13 jaar oud

Archief