Natuurberichten

Pagina 4 van 1700 - 16999 Resultaten

Pontische meeuw in vlucht.

Van oorsprong komen ze uit gebieden met steppemeren en zandige stranden in Centraal-Azië en Oost-Europa. Maar in ruim een eeuw tijd verspreidden Pontische meeuwen zich steeds verder naar het westen. Sinds 2014 broedt deze..


Lees verder 27 juni 2025   1 week oud
Grote kattenstaart

Kattenstaarten staan nu in bloei en dat is heel belangrijk voor de kattenstaartdikpootbij...


Lees verder 27 juni 2025   1 week oud
huidje rivierrombout - primair

De rivierrombout is een vrij zeldzame libellensoort die voorkomt in alle grote rivieren in Nederland. De soort wordt echter niet vaak gezien. Libellenwaarnemers gaan liever kijken op plekken waar veel soorten bij elkaar te vinden..


Lees verder 26 juni 2025   1 week oud
Iepenpage - primair

De iepenpage was dertig jaar geleden een uiterst zeldzame vlinder, er was slechts één locatie bekend waar deze page jaarlijks werd gezien. Inmiddels is de vlinder op veel meer plaatsen gemeld. Er zijn zelfs ook waarnemingen uit..


Lees verder 26 juni 2025   1 week oud
Vleermuizen zoeken buiten een vleermuiskast naar koelte en frisse lucht

Het is en wordt weer erg warm in Nederland. Zeker voor vleermuizen die in de spouwmuren of in daken aan zonzijdes van gebouwen leven. Wanneer vleermuizen binnen de spouwmuur of het dak niet naar een koelere plek kunnen verhuizen,..


Lees verder 26 juni 2025   1 week oud
CLUE-velden

De bodem was lang het domein van de chemie en de fysica. Pas veertig jaar geleden kwam daar verandering in. Inmiddels is de biologie en ecologie van bodem een groot en onmisbaar onderzoeksveld. Het Nederlands Instituut voor..


Lees verder 26 juni 2025   1 week oud
gele luzernevlinder

Luzernevlinders op zoek naar nectar en een van de eerste gecultiveerde plantensoorten...


Lees verder 26 juni 2025   1 week oud
Bruin blauwtje

De wereld van natuurdata is volop in ontwikkeling. Steeds meer waarnemers doen steeds meer waarnemingen. Ook ontstaan er meer plekken waar deze data worden verzameld en verbeteren technische innovaties de kwaliteit van de..


Lees verder 25 juni 2025   1 week oud

Zeldzame hoogveenbossen kunnen baat hebben bij slootjes die op de juiste momenten water aanvoeren, zo blijkt uit onderzoek in De Wieden en het Naardermeer. De verdroging wordt verminderd en de waterkwaliteit blijft op peil...


Lees verder 25 juni 2025   1 week oud
Eikenprocessierupsnest

Uit een voorlopige analyse blijkt dat in 6 procent van 60 duizend eiken eikenprocessierupsen zijn aangetroffen. Vorig jaar bleken in 4,5 procent van de eiken processierupsen te zitten. Lokaal zijn er echter hotspots waar tot wel..


Lees verder 25 juni 2025   1 week oud

Archief