Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 103 van 142 - 1417 Resultaten

Van klein naar groot: larve, nimf, volwassen mannetje en volwassen vrouwtje kruipen rond op het doek dat voor tekenvangsten gebruikt wordt

Voor het tweede jaar op rij is er door vrijwilligers een recordaantal teken gevangen op 12 vaste tekenvanglocaties. In totaal zijn er 17.400 teken gevangen. Vorig jaar waren dat er 16.800. Van de drie levensstadia namen vooral de..


Lees verder 12 april 2015   10 jaar oud
Tekenbeet van vrouwtjesteek

Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme. Dat blijkt uit nieuwe onderzoeksgegevens van het RIVM. Hoewel het aantal mensen bij wie jaarlijks de ziekte van Lyme wordt vastgesteld lijkt te stabiliseren, blijft het..


Lees verder 11 april 2015   10 jaar oud
Vrouwtje gewone smalboktor (Stictoleptura rubra)

Zoals elke winter zijn er bij EIS Kenniscentrum Insecten weer diverse vragen binnengekomen van mensen die zich zorgen maken over kevers die ze in huis gevonden hebben. Regelmatig gaat het om boktorren waarvan de larven in..


Lees verder 7 april 2015   10 jaar oud
Mannetjes en vrouwtjes van de suzukii fruitvlieg

De zachte winter heeft ervoor gezorgd dat de beruchte suzuki-fruitvlieg de hele winter actief is gebleven. Telers van zacht fruit, blauwe bessen, kersen, wijnbouw en sierteelt hebben de hele winter door veel fruitvliegen gevangen..


Lees verder 5 april 2015   10 jaar oud
Bunkers van de Nieuwe Hollande Waterlinie  Wiegert Steen

Duizenden steekmuggen werden recentelijk aangetroffen in bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie nabij Asperen. Alhoewel deze bunkers bekend staan als geschikte plekken voor overwintering van diverse soorten vleermuizen, kan er..


Lees verder 13 maart 2015   10 jaar oud
De elzenvlag is een tongvormige vergroeiing uit een elzenpropje, veroorzaakt door een schimmel.

Het gallenseizoen weer voorbij? Nee! Sommige plantengallen zijn juist goed in de winter te vinden. Als er geen blad meer aan de bomen zit zijn de takken en knoppen veel beter zichtbaar. De fraaie versiersels zijn dan goed te..


Lees verder 6 maart 2015   10 jaar oud
De knut Culicoides nubeculosus, één van de ongeveer 20 soorten knutten die in Nederland voorkomt. Duidelijk zichtbaar zijn de bijtende monddelen

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) heeft tijdens onderzoek naar dierziekten een nieuwe knuttensoort gevonden. De mogelijk uit Rusland afkomstige exoot kan een rol spelen bij de overdracht van het blauwtong- en..


Lees verder 11 februari 2015   10 jaar oud

Het is winter, de voorraadkast is goed gevuld om de donkere koude dagen comfortabel door te komen. Ook ongenode gasten profiteren hier van: als het voedsel wat langere tijd staat en bereikbaar is, is de kans groot dat het..


Lees verder 9 februari 2015   10 jaar oud
Bloedzuigend Vrouwtje Huissteekmug Culex pipiens Copyright Hans Smid Bugs in the Picture

Wageningen University wil samen met het publiek onderzoeken of steekmuggen ook deze winter, die kouder is dan vorig jaar, overlast veroorzaken. Naast het melden van muggen(overlast) op Muggenradar.nl en het opsturen van dode..


Lees verder 5 februari 2015   10 jaar oud
Eenmalig gebruik. Struikspin vrouwtje

De spin van het jaar 2015 is de struikspin of spookspin. In heel Europa wordt het onderzoek aan deze spin dit jaar extra gestimuleerd. De struikspin is de enige soort uit het geslacht Anyphaena in ons land. In de streken rond de..


Lees verder 24 januari 2015   10 jaar oud

Archief