Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 103 van 144 - 1432 Resultaten

Lade met hommels in de collectie van Naturalis

Hommelsoorten die momenteel bedreigd zijn blijken een lage variatie in hun DNA te hebben. Soorten met hogere variatie lopen nog steeds risico op uitsterven maar niet zo hevig als de andere soorten hommels. Dat hebben onderzoekers..


Lees verder 18 juni 2015   10 jaar oud
Dansmug. Mannetje van Metriocnemus carmencitabertarum, ongeveer 4 millimeter klein, vergelijk met de kleine kiezels in de baksteen.

In 2011 werd de dansmug Metriocnemus carmencitabertarum gevonden in een emmer in een tuin in het Groningse Appingedam. Het was de eerste vondst voor Nederland. De soort rukt op naar het noorden en geeft langzaam haar geheimen..


Lees verder 8 juni 2015   10 jaar oud
Kale rode bosmier

In Venlo zijn kale rode bosmieren bedreigd door de aanleg van wegen en een industrieterrein en recentelijk ook door de aanleg van de Floriade. Hier is een unieke oplossing verzonnen: er zijn speciale mierentunnels aangelegd...


Lees verder 2 juni 2015   10 jaar oud
Zandhommel op rode klaver

De zandhommel kwam vroeger in heel Nederland voor, maar nu alleen nog in de Zuid-Hollandse Delta. Onlangs werd vastgesteld dat deze bedreigde hommel heeft geprofiteerd van natuurontwikkeling door Natuurmonumenten op het eiland..


Lees verder 1 juni 2015   10 jaar oud
Bijenzwerm op knotwilg

Op de website Wageningenzoemt.nl wordt dit jaar voor het eerst bijgehouden waar en wanneer bijenzwermen gezien worden. Tot nu toe komt onverwacht 70 procent van de zwermwaarnemingen uit het rivierengebied en de veenweidegebieden..


Lees verder 28 mei 2015   10 jaar oud
Geparasiteerde nimfen

Het bestrijden van teken met behulp van nematoden lijkt een veelbelovende en milieuvriendelijke methode. De eerste testen laten zien dat zestig procent van de teken binnen tien dagen sterft nadat ze in contact gebracht zijn met de..


Lees verder 24 mei 2015   10 jaar oud
In sierappel op 22 mei in Noordwolde (Fr.) (foto: P. Winkel)

Het zwermen van bijen is een fascinerende en spectaculaire gebeurtenis in de natuur. Er bestaat echter nog geen systematisch overzicht van wanneer en waar bijen zwermen en hoe dit varieert van jaar tot jaar. Een oproep op 3 mei..


Lees verder 24 mei 2015   10 jaar oud
Meikever (Melolontha melolontha).Foto Henk Vlug, Insect Consultancy

In de tweede helft van april vlogen de eerste meikevers aarzelend rond na de eerste warme dagen en in het begin van mei waren het er opvallend veel. Ook de koollangpootmuggen doen het weer goed...


Lees verder 17 mei 2015   10 jaar oud
Oliekever

Bij veldwerk op de kalkgraslanden van Zuid-Limburg werden deze week veel oranje klompjes waargenomen bovenin de vegetatie. Deze klompjes bestaan stuk voor stuk uit tientallen tot honderden larven van de Gewone oliekever. De larven..


Lees verder 15 mei 2015   10 jaar oud
Jonge larven van de iepenzigzagbladwesp veroorzaken dit kenmerkend vraatpatroon uitsluitend op iep

Begin 2014 werd bekend dat de iepenzigzagbladwesp in ons land voorkwam. Het gaat om een soort die oorspronkelijk uit het oosten van Azië afkomstig is en pas sinds kort in Europa leeft. Omdat deze bladwesp mogelijk schade kan..


Lees verder 15 mei 2015   10 jaar oud

Archief