Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 118 van 142 - 1418 Resultaten

Links vrouwtje Drosophila suzukii – rechts mannetje met de typische vlekken op de vleugels

In 2012 is de Aziatische fruitvlieg op diverse locaties in Nederland aangetroffen. Deze fruitvlieg is zeer schadelijk omdat hij allerlei soorten fruit en bessen aan kan tasten als ze gaaf of zelfs nog onrijp zijn. Ze kunnen in..


Lees verder 18 februari 2013   12 jaar oud
eenmalig gebruik, De minuscule sluipwesp (Trichogramma evanescens) lift mee op een koolwitje. (Credit: bugsinthepicture.com)

De hersenen van de piepkleine sluipwesp Trichogramma evanescens blijken kleiner dan mogelijk geacht. Uniek, want hij schendt hiervoor een oude biologische wet. Wageningse entomologen ontdekten dit toen ze met gespecialiseerde..


Lees verder 11 februari 2013   12 jaar oud
Episyrphus balteatus

Zweefvliegen noemen wij ze, maar de Zweden bijvoorbeeld hebben het over Blomflugor; bloemenvliegen dus. En daarmee zijn meteen de meest opvallende kenmerken van deze mooie vliegjes vernoemd. Dankzij een nieuwe telling van deze..


Lees verder 11 februari 2013   12 jaar oud
De sneeuwmug Chionea belgica.

In tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt, moeten entomologen ook in de winter het veld in. Er zijn dan minder insecten te vinden, maar wel enkele specialiteiten. Zo is in de Eyserbossen in Zuid-Limburg deze maand de..


Lees verder 10 februari 2013   12 jaar oud
Grasbij

Europees Commissaris voor Gezondheid Tonio Borg lanceerde vorige week het voorstel om gedurende twee jaar het gebruik van de nieuwe generatie pesticiden neonicotenoïden te verbieden voor de teelten die het meest bezocht worden..


Lees verder 5 februari 2013   12 jaar oud
Mannetje Gewone mijnspin

De Gewone mijnspin is als ‘Spin van het Jaar 2013’ gekozen. Ons land kent twee soorten mijnspinnen, tevens de enige vogelspinnen van Nederland. In heel Europa wordt het onderzoek aan deze Spin van het jaar 2013 extra gestimuleerd...


Lees verder 16 januari 2013   12 jaar oud
Waterroofkever Agabus undulatus

Waterroofkevers (Dytiscidae) zijn rovende kevers die volledig aan een waterleven zijn aangepast. De bekendste soort is de Geelgerande watertor (Dytiscus marginalis), maar Vlaanderen kent ook nog 105 andere soorten..


Lees verder 16 januari 2013   12 jaar oud
Huiskrekel, mannetje

Zadelsprinkhaan, wrattenbijter, kleine wrattenbijter en bosdoorntje staan als ernstig bedreigd op de nieuwe rode lijst sprinkhanen en krekels die door EIS-Nederland is opgesteld. Een opvallende nieuwkomer is de huiskrekel die..


Lees verder 27 december 2012   12 jaar oud
Kerstboom

Wie voor de gezelligheid een kerstboom in huis haalt, krijgt daar een hele resem onverwachte gasten bij. Springstaarten, takzuigers, nachtvlinders, mijten en spinnen - tot 25.000 individuen per boom. De diertjes zitten gewoonlijk..


Lees verder 24 december 2012   12 jaar oud
Dageraadbij

In België komen in totaal 369 soorten bijen en hommels voor. Hiervan vormen de zandbijen veruit de grootste groep. Met 98 soorten scoort België goed in verhouding tot West- en Midden- Europa, waar zo'n 150 soorten zandbijen..


Lees verder 18 december 2012   12 jaar oud

Archief