Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 123 van 144 - 1432 Resultaten

Duitse wesp

Bestrijdingsdiensten hebben tot nu toe tot tachtig procent minder meldingen van wespennesten binnen gekregen dan voorgaande jaren. Het lage aantal is waarschijnlijk veroorzaakt door de extreme temperatuurschommelingen in de winter..


Lees verder 17 augustus 2012   12 jaar oud

Gele weidemieren hebben recent het natuurgebied de Staart bij Oud-Beijerland gekoloniseerd. Dit ontdekten medewerkers van FREE nature en het Hoekschewaards Landschap recentelijk tijdens rasteronderhoud waarbij ze vijf nesthopen..


Lees verder 9 augustus 2012   12 jaar oud
Lichtgroene sabelsprinkhaan

Afgelopen week werd in het Kempen~Broek een populatie lichtgroene sabelsprinkhanen ontdekt. Hiermee lijkt deze zeldzame zuiderling zich in Nederland gevestigd te hebben...


Lees verder 1 augustus 2012   12 jaar oud
gele weidemier,wortelbladluis

Gele weidemieren ‘kweken’ luizen voor suiker in de vorm van honingdauw en eiwitten die ze verkrijgen door het opeten van de luizen. Nieuw internationaal onderzoek toont aan dat in meer dan de helft van de op Schiermonnikoog..


Lees verder 27 juli 2012   12 jaar oud
Vrouwtje roodrandzandbij met stuifmeel

Het gaat weer wat beter met de roodrandzandbij. Deze fraaie, deels rood gekleurde bij kwam vroeger op veel plaatsen voor in ons land, maar was nagenoeg overal verdwenen. Tot voor kort was de soort beperkt tot de Biesbosch, waar..


Lees verder 25 juli 2012   12 jaar oud
Aziatisch lieveheersbeestje, veel variatie. Bron: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Harmonia_axyridis01.jpg

De invoering van het Aziatisch lieveheersbeestje in Europa blijkt achteraf een ernstige vergissing. Het beestje is zo’n twintig jaar geleden bewust geïntroduceerd als bestrijder van bladluizen. Maar dat voordeel weegt niet op..


Lees verder 24 juli 2012   12 jaar oud
Bruinzwarte wegmier, koningin

Gisteren, zondag 22 juli, werden overal te lande vliegende mieren gemeld. Het waren de bruidsvluchten van de Zwartbruine wegmier. Bij mieren zijn enkel de mannetjes en koninginnen gevleugeld. Gisteren, bijna een maand later dan..


Lees verder 23 juli 2012   12 jaar oud
De bovenstaande foto's zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Samenwerkende Artsen en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG).

Sinds de lancering op 28 maart 2012 zijn er al ruim 2000 tekenbeten doorgegeven op www.tekenradar.nl. Er zijn meer dan 600 teken opgestuurd voor analyse op de aanwezigheid van de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan..


Lees verder 1 juli 2012   13 jaar oud
Bemonstering van watermacrofauna in een randzone van hoogveen met Waterdrieblad

Het lukt steeds beter om in de restanten van Nederlandse hoogvenen de groei van verschillende soorten veenmossen te stimuleren. Maar wat is nodig voor het herstel van de dierenwereld in onze venen? Een expeditie naar ongerepte..


Lees verder 29 juni 2012   13 jaar oud
Een typische tekenstek: een bosachtige omgeving met hoog gras. Het wandelpad brengt de mens in contact met de teek, in dit geval een volwassen mannetje en een volwassen vrouwtje van de schapenteek (Ixodes ricinus) in hinderlaag (foto: Fedor Gassner)

Ook deze zomer wachten miljoenen teken in het groen onze recreërende blote benen met smart op. Een nieuwe voorlichtingsfilm brengt in beeld hoe de teek op ons overstapt. Ken de teek, doe de tekencontrole en verwijder teken direct...


Lees verder 28 juni 2012   13 jaar oud

Archief