Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 21 van 142 - 1417 Resultaten

grasbij - primair

Maar liefst 800 kilometer dijken en 3.000 kilometer bermen heeft Waterschap Hollandse Delta in beheer. Om inzicht te krijgen in de staat van de biodiversiteit van deze infrastructurele elementen hebben De Vlinderstichting en..


Lees verder 5 juli 2023   1 jaar oud
Rode schorpioenmier

Het aantal soorten exotische mieren in Nederland neemt toe en sommige veroorzaken overlast in woonwijken of zijn een potentiële bedreiging voor de natuur. Recent zijn een risicoscan en een beleidsadvies gepubliceerd over dit..


Lees verder 3 juli 2023   1 jaar oud
Nestplaats Andrena albilabris

Als je hoopjes zand tussen de stoeptegels ziet, denk je meteen aan mieren. Die hebben immers vaak hun nest in het zand onder de bestrating, zoals tuinbezitters wel weten. De meeste mensen zullen verrast zijn te horen, dat het ook..


Lees verder 2 juli 2023   1 jaar oud
De bruine eikenpage komt slechts op een paar plekken in Nederland voor, waaronder in het duinbos van boswachterij Noordwijk.

Boswachterij Noordwijk is de enige plek in Zuid-Holland waar hij voorkomt: de bruine eikenpage. Sinds 2017 is hij hier weer gesignaleerd. “Een kroon op ons werk”, stelt Staatsbosbeheer-boswachter Joël Haasnoot. De afgelopen..


Lees verder 1 juli 2023   1 jaar oud
kleine glimworm

Vuurvliegjes geven flitsende avondvoorstelling en wijngaardslak houdt zomerslaap...


Lees verder 21 juni 2023   1 jaar oud
Valkruid in heidelandschap

Bodemverzuring van Nederlandse heidelandschappen heeft geleid tot het verdwijnen van diverse plantensoorten en bedreigt nu ook de fauna. Onderzoekers zijn naar Denemarken gereisd om heischrale graslanden te onderzoeken die..


Lees verder 20 juni 2023   1 jaar oud
Campus bloemen, zweefvlieg, Atlasgebouw

Op 1 juli nemen onderzoekers je mee de natuur in op de groene campus van Wageningen University. De hele dag zijn er excursies van topbiologen gericht op vogels, insecten, planten, waterdiertjes en bodemdieren. Bezoek het..


Lees verder 20 juni 2023   1 jaar oud
Rood kalkkrieltje

Nee, dit gaat niet over kleine aardappeltjes, maar over zweefvliegen. Klein zijn ze wel: ze meten tussen de 4 en 7 millimeter. Toch zijn het heel aantrekkelijke diertjes met mooie kleurpatronen. Er komt steeds meer gelegenheid om..


Lees verder 19 juni 2023   1 jaar oud
De plaagmier

Het aantal soorten uitheemse mieren in Nederland neemt toe en sommige veroorzaken (veel) overlast. Hoe komen die mieren hier? En wat is ertegen te doen? ..


Lees verder 12 juni 2023   1 jaar oud
Rode zonnewijzer (Trithemis arteriosa). Een van de 'Afrikaanse' soorten die sterk profiteren van klimaatverandering

Afrikaanse en Oriëntaalse libellensoorten gaan in het Midden-Oosten sterk toenemen en in delen van Turkije en de Levant zal het aantal soorten dat afhankelijk is van stromend water sterk afnemen. Dat blijkt uit een deze week..


Lees verder 10 juni 2023   1 jaar oud

Archief