Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 59 van 83 - 828 Resultaten

Rietlandwimperzwam

In het gebied rond het Kennemermeer bij IJmuiden werd vorige week een Rietlandwimperzwam gevonden. Dit is een bijzonder, maar lastig te herkennen schijfzwammetje. Deze zeldzame en achteruitgaande soort is bekend van natte..


Lees verder 5 juni 2013   11 jaar oud
Bokaalkluifzwam

Het Nationaal Park Lauwersmeer viert haar tienjarig bestaan. Het gebied geniet grote faam als vogelparadijs, maar heeft veel meer te bieden. De bosrijke delen en de vochtige kalkrijke graslanden en kruipwilgstruwelen vormen een..


Lees verder 29 mei 2013   11 jaar oud
Kastanje-inktzwam

Paddenstoelen zijn kieskeurig en hebben allemaal hun favoriete standplaatsen. Snipperhopen vormen een favoriete plek van veel soorten. Als paddenstoelenliefhebbers een houtsnipperhoop aantreffen, zoeken ze deze dan ook nauwkeurig..


Lees verder 22 mei 2013   11 jaar oud
Gymnosporangium cornutum

Het droge weer heeft momenteel plaatsgemaakt voor druilerig en koel voorjaarsweer, net op het moment dat bomen en struiken bloeien en in een fris nieuw en nog zacht bladerdek staan. Het ideale weer voor een aantal zeer opvallende..


Lees verder 15 mei 2013   11 jaar oud
Grote aderbekerzwam

Paddenstoelenwerkgroep “de Noordkop” deed tijdens haar excursie op zaterdag 27 april in het recreatiegebied “Het Geestmerambacht' (Noord-Holland) een bijzondere ontdekking. Zij trof op de kale, lemige grond in een bosje grote..


Lees verder 8 mei 2013   12 jaar oud
Voorjaarskluifzwam

De Voorjaarskluifzwam is één van de grotere paddenstoelen die in het voorjaar verschijnt. Dat het eten van de Voorjaarskluifzwam niet zonder gevaren is, is al lange tijd bekend. Desondanks zijn er nog steeds mensen die het er op..


Lees verder 1 mei 2013   12 jaar oud
Korrelige hertentruffel

Woelplaatsen van Wilde zwijnen leveren vaak nieuwe vindplaatsen van truffels op. Niet zo gek want ze hebben een betere neus dan wij. Zouden we Wilde zwijnen de ruimte geven dan zouden ongetwijfeld nog vele vindplaatsen gevonden..


Lees verder 25 april 2013   12 jaar oud
Gewone morielje

Begin april starten de eerste paddenstoelexcursies met als doel de typische voorjaarssoorten te vinden. Nu de lente begonnen is, zijn ze er ook: de eerste morieljes en Voorjaarskluifzwammen zijn gemeld, al is het op sommige..


Lees verder 23 april 2013   12 jaar oud
Lasiobolus macrotrichus

In tijden van paddenstoelenschaarste loont het om de keutels van reeën en herten goed te bekijken. Het leverde onlangs een nieuwe soort voor Nederland op. Lasiobolus macrotrichus: een weliswaar minuscuul, maar heel fraai..


Lees verder 17 april 2013   12 jaar oud
Beekmijtertje

Paddenstoelen zijn sterk afhankelijk van water. Het Mijtertje, één van de weinige waterpaddenstoelen die ons land kent, lost dit probleem op door zijn hele leven in het water door te brengen. Het Mijtertje was alleen bekend in een..


Lees verder 10 april 2013   12 jaar oud

Archief