Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 59 van 84 - 832 Resultaten

Noordelijke honingzwam

Het lijkt erop dat door klimaatopwarming een aantal paddenstoelen de grens van hun verspreidingsgebied enigszins naar het noorden toe heeft bijgesteld. De overwegend in noordelijke gebieden voorkomende Noordelijke honingzwam komt..


Lees verder 10 juli 2013   11 jaar oud
Goudgele plooiparasol

De Goudgele plooiparasol komt tegenwoordig over de gehele wereld voor. Plaatsen waar het jaarrond warm is, zoals in de tropen, buiten en in koelere gebieden meestal binnen in bloempotten van kamerplanten...


Lees verder 3 juli 2013   12 jaar oud
Entoloma sodale

Afgelopen week werden er Bleekbruine staalsteeltjes waargenomen in een schraal kruidenrijk, vochtig duingrasland van het Zwanenwater (NH). Deze stonden hier in gezelschap van planten als Welriekende nachtorchis, Gelobde maanvaren..


Lees verder 26 juni 2013   12 jaar oud
Graskaalkopje

Ook een keurig en kort gemaaid gazon kan een bijzondere vondst opleveren. Dit bleek toen tijdens een excursie van paddenstoelenwerkgroep “De Noordkop” een zeer zelden gevonden variëteit van het Graskaalkopje werd aangetroffen in..


Lees verder 19 juni 2013   12 jaar oud
Rietlandwimperzwam

In het gebied rond het Kennemermeer bij IJmuiden werd vorige week een Rietlandwimperzwam gevonden. Dit is een bijzonder, maar lastig te herkennen schijfzwammetje. Deze zeldzame en achteruitgaande soort is bekend van natte..


Lees verder 5 juni 2013   12 jaar oud
Bokaalkluifzwam

Het Nationaal Park Lauwersmeer viert haar tienjarig bestaan. Het gebied geniet grote faam als vogelparadijs, maar heeft veel meer te bieden. De bosrijke delen en de vochtige kalkrijke graslanden en kruipwilgstruwelen vormen een..


Lees verder 29 mei 2013   12 jaar oud
Kastanje-inktzwam

Paddenstoelen zijn kieskeurig en hebben allemaal hun favoriete standplaatsen. Snipperhopen vormen een favoriete plek van veel soorten. Als paddenstoelenliefhebbers een houtsnipperhoop aantreffen, zoeken ze deze dan ook nauwkeurig..


Lees verder 22 mei 2013   12 jaar oud
Gymnosporangium cornutum

Het droge weer heeft momenteel plaatsgemaakt voor druilerig en koel voorjaarsweer, net op het moment dat bomen en struiken bloeien en in een fris nieuw en nog zacht bladerdek staan. Het ideale weer voor een aantal zeer opvallende..


Lees verder 15 mei 2013   12 jaar oud
Grote aderbekerzwam

Paddenstoelenwerkgroep “de Noordkop” deed tijdens haar excursie op zaterdag 27 april in het recreatiegebied “Het Geestmerambacht' (Noord-Holland) een bijzondere ontdekking. Zij trof op de kale, lemige grond in een bosje grote..


Lees verder 8 mei 2013   12 jaar oud
Voorjaarskluifzwam

De Voorjaarskluifzwam is één van de grotere paddenstoelen die in het voorjaar verschijnt. Dat het eten van de Voorjaarskluifzwam niet zonder gevaren is, is al lange tijd bekend. Desondanks zijn er nog steeds mensen die het er op..


Lees verder 1 mei 2013   12 jaar oud

Archief