Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 65 van 83 - 828 Resultaten

Cantharel

Halverwege de zomer verschijnen de eerste Cantharellen in de Nederlandse natuur. Cantharellen die je hier in winkels en restaurants kunt krijgen, komen echter vooral uit het buitenland. Vanuit alle windstreken worden ze in grote..


Lees verder 1 augustus 2012   12 jaar oud
Grote harpoenzwam

Vorige week werd op een oude snipperhoop de zeer zeldzame en bedreigde Grote harpoenzwam gevonden. De Grote harpoenzwam behoort tot een groep paddenstoelen die in staat zijn aaltjes (nematoden) te vangen en deze op te eten. Veel..


Lees verder 18 juli 2012   12 jaar oud
Eikenmeeldauw

Het zal je misschien al wel zijn opgevallen: heel wat eikenbomen lijken een soort witte ‘uitslag’ op de bladeren te vertonen. Dat is het gevolg van een schimmelaantasting: de Eikenmeeldauw. Door de overvloedige regenval van de..


Lees verder 12 juli 2012   12 jaar oud
NMV Vergelende netspoorrussula

Op het instellingsterrein van Reigersdaal te Heerhugowaard is na de overvloedige regen onlangs de zeer zeldzame Vergelende netspoorrussula te voorschijn gekomen. De Vergelende netspoorrussula staat als bedreigd op de Rode Lijst en..


Lees verder 11 juli 2012   12 jaar oud
Hymenoscyphus pseudoalbidus

In Flevoland is de sexuele vorm van de veroorzaker van de Essenziekte opgedoken. Het is de eerste keer dat de sexuele vorm van deze schimmel met de wetenschappelijke naam Hymenoscyphus pseudoalbidus, in Nederland is gevonden. Een..


Lees verder 4 juli 2012   12 jaar oud
Schrale berm

Veel soorten paddenstoelen, zoals verschillende soorten stekelzwammen en een aantal boleten, komen in Nederland vrijwel uitsluitend in bermen voor. Goed bermbeheer is dan ook essentieel voor hun voortbestaan...


Lees verder 27 juni 2012   12 jaar oud
IJsvingertje

IJsvingertjes behoren tot de slijmzwammen en komen mits de omstandigheden juist zijn, vochtig en koel zoals nu, het gehele jaar voor...


Lees verder 20 juni 2012   12 jaar oud
Narrentasje op sleedoorn

Zijn de pruimen dit jaar wat rimpelig en langwerpig? Of lijken de sleedoornbessen meer op cashewnoten? Dit is het werk van het Narrentasje, een plantenziekte die voor mislukte vruchten zorgt, die helaas ook niet meer te eten zijn...


Lees verder 19 juni 2012   12 jaar oud
Giftige vezelzwam

Begin juni werden er in de Wilhelminalaan te Alkmaar een flink aantal Giftige vezelkoppen ontdekt. Een mooie vondst omdat de Giftige vezelkop zeer zeldzaam is en als bedreigd op de Rode lijst staat. De Giftige vezelkop is soms..


Lees verder 14 juni 2012   12 jaar oud
Mucor schimmel

Hondenpoep wordt voor een groot deel afgebroken door schimmels van het geslacht Mucor. Deze schimmels hebben een nuttige opruimfunctie, maar kunnen soms ook voor medische problemen zorgen...


Lees verder 6 juni 2012   12 jaar oud

Archief