Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 138 van 205 - 2048 Resultaten

wit bosvogeltje gadget

Het jaar 2013 is ten einde, wat vaak resulteert in lijstjes. Lijstjes om de hoogtepunten van het afgelopen jaar te rangschikken. Zo ook met inheemse orchideeën. Hoe gaat het met de bosvogeltjes, schroeforchissen en de..


Lees verder 2 januari 2014   11 jaar oud
Bloei hazelaar, 20 december 2008 in de houtwal bij Alterra, eerste waarneming van 2009

Mensen die allergisch zijn voor elzen- en hazelaarpollen kunnen deze dagen al hooikoortsklachten ervaren. Doordat de gemiddelde temperatuur in december meer dan twee graden boven het langjarig gemiddelde lag, komen nu al de eerste..


Lees verder 29 december 2013   11 jaar oud
Verloop van pollenconcentratie en gemiddelde maximale klachtenscore op Allergieradar.nl

Door de introductie van de Allergieradar apps voor Android telefoons en iPhones is het doorgeven van de dagelijkse klachtenscores voor hooikoorts een stuk makkelijker geworden. Dat heeft in 2013 tot een record aantal..


Lees verder 22 december 2013   11 jaar oud

Weinig mossoorten spreken zo tot de verbeelding als Kaboutermos. Deze soort valt op vanwege zijn kenmerkende grote en scheve sporenkapsels. Vers zijn deze nog slank en frisgroen, later worden ze dikker en roodachtig en gaan ze op..


Lees verder 12 december 2013   11 jaar oud

Het Kleine Orchideeën Kwartet wordt afgesloten met de vierde en laatste orchidee, Veenmosorchis. Deze is zeer zeldzaam geworden en kan alleen nog gevonden in een aantal laagveenmoerassen en natte heidevelden. Bijzonder aan..


Lees verder 4 december 2013   11 jaar oud
Natuurschoolplein

Gezien het belang van natuur voor kinderen lijkt het logisch dat ‘groene’ schoolpleinen, zeker in veelal groen-arme krachtwijken, een positief effect hebben op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Dit was echter nog nooit..


Lees verder 2 december 2013   11 jaar oud
Intocht van Sinterklaas in 1977

Vroege Vogels TV laat aan de hand van archiefbeelden van de intocht van Sinterklaas zien dat de maan tegenwoordig niet zo makkelijk meer door de bomen schijnt als vroeger. Er zit tegenwoordig veel meer (groen) blad aan de bomen op..


Lees verder 24 november 2013   11 jaar oud
Doodshoofdvlieg op zwanenbloem

Plantensoorten die goed gedijen in gebieden met lage concentraties fosfaat, investeren weinig in hun voortplanting. Door de toename van fosfaat in het leefmilieu en de versnippering van fosfaatarme gebieden dreigen deze..


Lees verder 21 november 2013   11 jaar oud

Planten krijgen in het algemeen wat minder media aandacht dan dieren. Aaibaarheid speelt daar zeker een rol bij. Toch hebben we bij vaatplanten, mossen en korstmossen dankzij Natuurbericht.nl steeds behoorlijke tot goede..


Lees verder 18 november 2013   11 jaar oud
nieuwe close up Welriekende schroeforchis of Moerasschroeforchis,   Werkgroep Europese Orchideeën, http://www5.knnv.nl/werkgroep-europese-orchideeen

In september 2011 berichtte de Werkgroep Europese Orchideeën over een nieuwe soort schroeforchis (Spiranthes) in Nederland. Dit jaar werd de soort wederom aangetroffen op een tweetal locaties...


Lees verder 16 november 2013   11 jaar oud

Archief