Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 142 van 208 - 2073 Resultaten

Gewone paardenbloem

Virologen van Wageningen University hebben een belangrijke fase ontdekt in de vorming van plantenvirussen die door een membraan omgeven zijn. Omdat het onderzochte plantenvirus ook ‘familieleden’ heeft die mensen en dieren ziek..


Lees verder 19 september 2013   11 jaar oud
Rijpe zaden van de Wilde peen in Vechterweerd bij Dalfsen

In gebieden met jaarrond begrazing is het in deze tijd van het jaar een feestelijke bende. Dankzij de overvloed aan zaden en bessen kunnen dieren zich opmaken voor de naderende winter. In kortgegraasde en gemaaide..


Lees verder 16 september 2013   11 jaar oud
Gele kornoelje-limonade en -gelei (foto: Bram Oosterbroek)

Wanneer de bekende wilde vruchten bosbes en braam al lang in hun rijpe toestand te plukken en zelfs de vlierbessen al glanzend zwart zijn, beginnen de meeste vruchten van de gele kornoelje net felrood te kleuren. Zo valt er ook..


Lees verder 11 september 2013   11 jaar oud
Limnobium laevigatum

In het moeras van Ganshoren werd op 25 augustus 2013 een nieuwe plantensoort voor België ontdekt: Limnobium laevigatum. Reden om te juichen is dit niet: deze waterplant staat bekend als één van de ergste invasieve waterplanten ter..


Lees verder 9 september 2013   11 jaar oud
Rietorchis in De Staart, Oud Beijerland

De Werkgroep Europese Orchideeën wil mensen stimuleren zelf orchideeënbiotopen te beheren. Daarom geeft de WEO binnenkort een cursus en een boekje uit dat specifiek in gaat op het beheer van biotopen buiten natuurgebieden...


Lees verder 7 september 2013   11 jaar oud
Alsemambrosia

In het kader van de ambrosiacampagne van de NVWA lanceert Wageningen UR een gratis App ‘Ambrosia Alert’ die mensen helpt bij het herkennen, melden en verwijderen van de hooikoortsplant ambrosia. Het herkennen van ambrosia blijkt..


Lees verder 1 september 2013   11 jaar oud
Duinteunisbloem op braakliggend terrein in Groningen.

In verschillende steden in het land gingen afgelopen weekend floristen op zoek naar interessante stadsplanten. Al gaande vonden Groningers heerlijke Dijkviltbramen, werd in Roosendaal het bedreigde Riempje gevonden en ook werden..


Lees verder 27 augustus 2013   11 jaar oud
bloem van Ruig springzaad

Deze zomer is vastgesteld dat de Nederlandse flora verrijkt is met een nieuwe soort springzaad, het oorspronkelijk uit de Himalaya afkomstige Ruig springzaad. In Amsterdam floreert Ruig springzaad al enkele jaren langs een muurtje..


Lees verder 22 augustus 2013   11 jaar oud
Madelieffijnstraal langs een gracht in Amsterdam

De plantengroei in het stedelijk gebied is door het warmere microklimaat, de stenige omgeving en de constante aanvoer van buitenlandse zaden anders dan die op het platteland en in natuurgebieden. Komend weekend organiseert FLORON..


Lees verder 21 augustus 2013   11 jaar oud
Ambrosia Plant

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept iedereen op alert te zijn op de hooikoortsplant Ambrosia en de plant op eigen grondgebied te verwijderen. Deze plant, van oorsprong afkomstig uit Amerika, kan het..


Lees verder 20 augustus 2013   11 jaar oud

Archief