Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 104 van 128 - 1274 Resultaten

Reuzenhaai

Reuzenhaaien, reuzenpijlinktvissen en prehistorische reuzenlibellen: gigantische dieren spreken tot de verbeelding. Lange tijd werd gedacht dat deze reuzengroei mogelijk is, omdat koud water rijk is aan zuurstof. Uit nieuw..


Lees verder 11 juli 2013   11 jaar oud
Zo zou een grottenleeuw er uit gezien kunnen hebben

Je verwacht het niet, maar in de laatste ijstijd leefden hier leeuwen. Op het strand en de zeebodem kun je daar het bewijs nog van terugvinden. Zo af en toe worden er fossiele botten of tanden uit die tijd opgevist of opgeraapt...


Lees verder 10 juli 2013   11 jaar oud
Eenmalig gebruik

Bij de Veerdam, langs de waddenkust van Vlieland, verwacht je geen zoetwaterkreeft te vinden. Vlielander Folkert Janssens dacht dan ook eerst aan een bijzondere zeekreeft. Omdat hij wilde weten wat het precies was, bracht hij de..


Lees verder 9 juli 2013   11 jaar oud
Opmerkelijk veel waarnemingen van Harnasmannetjes in de eerste helft van 2013.

Waar denk jij aan bij het woord “Harnasmannetje”? Wellicht een stevige kever of een gepantserde hagedis? Dan heb je het mis. Het Harnasmannetje is een kleine maar bijzonder fraaie vissoort die op onze kust aanwezig is. In..


Lees verder 7 juli 2013   11 jaar oud
oorkwal

Oorkwallen. Voor de strandgangers zijn ze een vaste zomerse verschijning. Zomers zonder zijn zeldzaam. Hoewel: in 1994, 1995, 2000 en 2002 waren ze er niet. In 2013 zouden er wel eens veel kunnen zijn, met dank aan de barkoude..


Lees verder 5 juli 2013   11 jaar oud
Kabeljauw, thumbnail, creative commons

Vissen die in de Noordzee zwemmen hebben, anders dan vaak gedacht, amper plastic in hun maag. Wel zijn er verschillen tussen vissoorten: de maag van kabeljauw bevat iets vaker plastic dan gemiddeld, bij makreel werd niets..


Lees verder 4 juli 2013   11 jaar oud
Orka bot met onbekende inkepingen

Onlangs vond Texelaar Jan-Jaap Waverijn een merkwaardig, groot bot op het strand op de zuidpunt van Texel. Hij bracht het bot naar Ecomare, waar walviskenner Adrie Vonk werd ingeschakeld om het bot te identificeren. Vonk vergeleek..


Lees verder 25 juni 2013   11 jaar oud
Japanse stekelhoorn in de Oosterschelde

Sinds 2007 wordt in de westelijke Oosterschelde de Japanse stekelhoren aangetroffen. Het is een roofslak die oorspronkelijk uit Oost-Azië afkomstig is. Het heeft oesters, mosselen en andere tweekleppige weekdieren op de menukaart..


Lees verder 23 juni 2013   11 jaar oud
Beloega's

Een vreemd plat stuk bot stelde Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan voor een raadsel. Aan de sponsachtige structuur te zien ging het om een bot van een walvisachtige, maar welk bot en van welke soort? Om daar achter te komen..


Lees verder 13 juni 2013   11 jaar oud
Met een maand vertraging zijn de Zeekatten dit voorjaar in de Oosterschelde gearriveerd

Een jaarlijks terugkerend natuurspektakel in onze Zeeuwse Delta is de paaitrek van de Zeekat. Veel sportduikers hebben maanden uitgekeken naar dit bijzondere natuurfenomeen. Door de langdurige winter en het slechts langzaam..


Lees verder 9 juni 2013   11 jaar oud

Archief