Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 105 van 128 - 1274 Resultaten

stranding grienden

Wetenschappelijk onderzoek toonde reeds aan dat zeezoogdieren extreem gevoelig zijn voor geluid dat het gevolg is van menselijke activiteit op zee. Het gebruik van sonar voor militaire doeleinden, eindigde al vele malen in..


Lees verder 7 juni 2013   11 jaar oud
bruinvis met kalf Oosterschelde

Er blijkt een behoorlijk verschil te zitten in de doodsoorzaken van bruinvissen in de Oosterschelde en de Noordzee. Verhongering, vermagering en infecties zijn de belangrijkste doodsoorzaken van bruinvissen in de Oosterschelde; in..


Lees verder 6 juni 2013   11 jaar oud
Zeegrasveld dat niet is begraasd
VOOR EENMALIG GEBRUIK

“Zeegras heeft een hele belangrijke functie bij het tegengaan van kusterosie door golven, ook als dit zeegras intensief begraasd wordt,” concluderen Marjolijn Christianen en Jim van Belzen in het tijdschrift PLOS ONE van 28 mei...


Lees verder 1 juni 2013   11 jaar oud
Omslag atlas Nederlandse zeeweekdieren

In de loop van de tijd is de Nederlandse weekdierfauna sterk veranderd. Dit blijkt uit het boek 'Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied - Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca)', dat op 1 juni..


Lees verder 29 mei 2013   11 jaar oud

Vorige week spotten bemanningsleden van het gasplatform K12-G een dwergvinvis, zo’n tachtig kilometer ten noordwesten van Den Helder. Ze stuurden de foto’s naar Ecomare. Een mooie waarneming! Dwergvinvissen zijn de meest..


Lees verder 28 mei 2013   11 jaar oud
Extreme algenbloei in de Oosterschelde

Het voorjaar is voor sportduikers het seizoen bij uitstek, om te genieten van de mariene onderwaternatuur in o.a. De Zeeuwse Delta en de Noordzee. Maar in sommige jaren kan dit plezier ernstig verstoord worden door een zware..


Lees verder 26 mei 2013   11 jaar oud
Dit willen we in 2013 graag weer zien, grote sterns
Foto: Marjan Veenendaal, Staatsbosbeheer

Kan een schelpdierenbank helpen om de Amelandse kwelder Feugelpôlle te behouden? Dat onderzoekt Staatsbosbeheer samen met zeven andere natuur- en overheidsorganisaties in het experiment ‘Klimaatbuffer Zuidwest Ameland’. Doel is om..


Lees verder 25 mei 2013   11 jaar oud
Veel slanke waaiewrslakken in Oosterschelde in voorjaar 2013 na strenge winter

Nu de winterperiode, die ons allen zo lang in de ban heeft gehouden eindelijk achter ons lijkt te liggen kunnen we de eerste mogelijke effecten op onze mariene biodiversiteit in kaart brengen. Net zoals veel eerstelingen van..


Lees verder 12 mei 2013   11 jaar oud
Met de hand kokkels uitgraven en tellen langs een traject van de zee naar de dijk.
Foto: Britas Klemens Eriksson, Rijksuniversiteit Groningen

Nu Koning Winter definitief vertrokken lijkt, is het afwachten of de grote hoeveelheid kokkels die afgelopen jaar in de Waddenzee is gevallen, deze koude periode heeft overleefd. Met het warme weer in aantocht zullen de..


Lees verder 5 mei 2013   12 jaar oud
De kaak met de kenmerkende holle kiezen.

In de laatste IJstijd kwamen in het Noordzeegebied allerlei grote zoogdieren voor. Botten van deze dieren komen op het strand terecht wanneer het strand wordt verbreed met zand van de Noordzeebodem. Je kunt deze botten gewoon..


Lees verder 30 april 2013   12 jaar oud

Archief