Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 104 van 211 - 2108 Resultaten

Balkanparelmoervlinder primair

Welke soorten zijn het meest kwetsbaar voor uitsterven? Een Rode Lijst maakt dat duidelijk. Deze Rode Lijsten worden zowel landelijk als Europees of zelfs wereldwijd opgesteld. Maar dan weet je nog niet welke eigenschappen een..


Lees verder 6 april 2017   8 jaar oud
bont zandoogje primair

Veel mensen hebben de afgelopen weken, in die heerlijk maartmaand, vlinders gezien. De eerste weken ging dat vooral om de vlinderoverwinteraars citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia, maar de laatste tijd..


Lees verder 3 april 2017   8 jaar oud
Eikenprocessierups uit ei op 31 maart 2017 in Mill

Op 31 maart kwamen de eerste eikenprocessierupsen uit het ei. Dit is erg vroeg, het is de tweede keer dat de eitjes al in maart uitkomen. Tijdens het extreem warme voorjaar van 2014 werden de eerste rupsjes al op 30 maart gezien...


Lees verder 3 april 2017   8 jaar oud
oranjetipje primair

De berichten komen al een aantal dagen langs via de sociale media: “Jippie! Mijn eerste oranjetipje gezien!” Voor veel vlinderaars is het oranjetipje wat de boerenzwaluw is voor de vogelaars; de ultieme lentebode. ..


Lees verder 30 maart 2017   8 jaar oud
Boerderij Kloosterplaats

Akkerbouwer Peter Harry Mulder uit het Groningse Muntendam is behalve boer ook een groot vogelliefhebber. Hij wil zijn akkerland dan ook zo beheren dat insecten en vogels zich er thuis voelen. Peter Harry en zijn vrouw Eline..


Lees verder 29 maart 2017   8 jaar oud
gehakkelde aurelia primair

De eerste vlinders worden vooral in bebouwd gebied gezien, in steden en dorpen. Daar is vaak in het vroege voorjaar meer voedsel te vinden dan in het buitengebied. Nu sleedoorn en wilg bloeien, zijn er echter ook buiten stad en..


Lees verder 27 maart 2017   8 jaar oud
grote vos primair

De grote vos was eind vorige eeuw vrijwel verdwenen uit ons land. De laatste jaren wordt hij weer vaker gezien en er zijn ook eitjes afgezet. In 2010 en 2011 zijn rupsen gevonden, maar de jaren daarna niet meer. Nu staat er een..


Lees verder 23 maart 2017   8 jaar oud
kleine vos wilg primair

Veel zon, een temperatuur van 12 tot zelfs plaatselijk 18 graden, dat is prima vlinderweer. Als het dan ook nog eens half maart is, worden de vlinders volop actief. Er zijn dan ook duizenden dagvlinders gemeld de afgelopen week...


Lees verder 20 maart 2017   8 jaar oud
Van Kesteren graaft greppel voor hidden hedge

Vrijwilligers van Landschapsbeheer Groesbeek en aannemer Van Kesteren uit Groesbeek hebben afgelopen week samen een hidden hedge aangelegd. Dassen en ander wild hebben dankzij de hidden hedge beter toegang tot de faunatunnel die..


Lees verder 14 maart 2017   8 jaar oud
Anemone nemorosa. Bosanemoon

Met maximumtemperaturen ruim boven de tien graden Celsius komt de lente goed op gang. Op steeds meer plaatsen komen frisgroene blaadjes en kleurrijke bloemetjes tevoorschijn. Voor De Natuurkalender breekt één van de meest..


Lees verder 12 maart 2017   8 jaar oud

Archief