Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 104 van 209 - 2090 Resultaten

bruin blauwtje primair

Sinds de jaren negentig breid het bruin blauwtje zich sterk uit in Nederland. Vanuit het rivierengebied tussen Nijmegen, Arnhem en Wageningen ging hij westwaarts richting Rotterdamse haven. En vervolgens worden nu ook Veluwe,..


Lees verder 16 februari 2017   8 jaar oud
atalanta winterheide primai

Terwijl ik dit schrijf ligt Nederland onder een witte sneeuwdeken en wijst niets erop dat het voorjaar eraan komt. Toch gaat de temperatuur de komende dagen flink omhoog en belangrijker nog, er komt zon. Het zou zo maar kunnen dat..


Lees verder 13 februari 2017   8 jaar oud
perentak

Als de nachttemperatuur boven het vriespunt komt zijn er direct weer nachtvlindermeldingen. Eerder berichtten we al over soorten die op stroop afkomen zoals zwartvlekwinteruil en wachtervlinder. Ook de voorjaarspanners zijn nu..


Lees verder 9 februari 2017   8 jaar oud
bruine eikenpage primair

Over de dramatische achteruitgang van de bruine eikenpage in Nederland is al eerder alarm geslagen. Landelijk zijn we sinds 1992 maar liefst 95% van de bruine eikenpages kwijt geraakt. Op de zandgronden is hij nog maar op een paar..


Lees verder 6 februari 2017   8 jaar oud
wachtervlinder - primair

De wachtervlinder is er al sinds november, maar heeft even een winterslaapje gehouden. Nu, zeker door de hogere temperatuur, zijn ze weer ontwaakt en je kunt ze nu in het hele land te zien krijgen, zelfs in je eigen tuin!..


Lees verder 2 februari 2017   8 jaar oud
vinger aan de pols

Al vele jaren lang worden door waarnemers van De Vlinderstichting in de vliegtijd regelmatig op vaste routes vlinders en libellen geteld. Doordat het overal en ieder jaar op dezelfde wijze gebeurt, kunnen we met die gegevens prima..


Lees verder 30 januari 2017   8 jaar oud
citroenvlinder leeft nog

Maandag verscheen een bericht op Nature Today over citroenvlinders die de winter niet hadden overleefd. De bijgaande foto toonde twee citroenvlinders in de sneeuw. Met de pootjes samengevouwen voor hun lijfje leken ze morsdood...


Lees verder 26 januari 2017   8 jaar oud
veldparelmoervlinders - primair

Op Zuid-Limburgse kalkhellingen liggen verspreid nog graslanden met hoge natuurwaarde. Zowel door het beëindigen van oorspronkelijke beweiding met kleine schaapskuddes als door verrijking van de bodem door stikstof uit de lucht is..


Lees verder 26 januari 2017   8 jaar oud
dode citroenvlinder in sneeuw - primair

Nu we een wat koudere winterperiode hebben, vragen mensen zich af welke invloed dit heeft op de vlinders die nu in overwintering zijn. De meeste soorten zijn ei, rups of pop in de winter. Een paar soorten brengen de winter als..


Lees verder 23 januari 2017   8 jaar oud
Zwartvlekwinteruil - primair

Als in november de eerste nachtvorsten zijn geweest kun je ze verwachten, de zwartvlekwinteruilen. Vanaf dan zijn ze de hele winter aanwezig en actief als het niet al te koud is. Tot in maart kom je ze nog geregeld tegen. Voor..


Lees verder 19 januari 2017   8 jaar oud

Archief