Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.
Pagina 120 van 161 - 1602 Resultaten

Het koevinkje is een dagvlinder uit de familie van de zandoogjes. Begin juli is de tijd om deze vlinder te zien te krijgen. Je moet er snel bij zijn, want hij heeft maar een korte vliegtijd van een paar weken...
De grote weerschijnvlinder is een zeldzame soort in ons land. Tot tien jaar geleden zat hij alleen in Twente, de Achterhoek en plaatselijk in het zuiden van het land. Inmiddels heeft hij nieuw leefgebied ontdekt in Friesland en..
Ondanks de slechte weersvooruitzichten kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde Nationale NachtvlinderNacht. Op meer dan 100 locaties hebben mensen vanaf een uur of elf genoten van flink wat nachtvlinders. Meestal ging het om..
Tijdens warme nachten in de zomer zien we, als we lang genoeg opblijven, nachtvlinders op de verlichte ramen. Op een goede nacht kun je verschillende soorten aantreffen, groot en klein, bruin en felgekleurd. Tijdens de..
Juni is de tijd dat het groot dikkopje flink begint te vliegen. Deze fraaie dagvlinder is niet heel opvallend en wordt nogal eens over het hoofd gezien of aangezien voor een nachtvlinder. Hij is erg gevoelig voor een intensief..

In een vlinderval in Nijkerk is eind mei een zeer bijzondere nachtvlinder waargenomen: de bleke daguil. Deze trekvlinder is uit Zuid-Europa in ons land terecht gekomen. Slechts eenmaal eerder, in 1958, is deze soort in Nederland..
De parelmoervlinders hebben het de afgelopen tientallen jaren heel moeilijk in ons land en een aantal soorten is al verdwenen. Toch vliegen er nu vijf soorten. Wil je ze allemaal te zien krijgen, dan moet je wel het hele land..
Het bruin zandoogje is al vele jaren de meest getelde vlinder in het Landelijk Meetnet Vlinders. De soort komt lang niet overal voor, maar kan plaatselijk wel met veel bij elkaar worden gezien. De eersten zijn inmiddels..

De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan de gifstoffen uit jakobskruiskruid op, waardoor ze als rups, maar ook later als vlinder oneetbaar zijn. De opvallende overdag actieve nachtvlinders zijn nu veel te zien...
Landkaartjes zijn bijzondere vlinders. In tegenstelling tot veel andere soorten zijn ze de vorige eeuw sterk vooruit gegaan. Ook in de manier van eitjes afzetten zijn landkaartjes uniek: ze maken prachtige kralenkettingen onderaan..