Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.
Pagina 14 van 162 - 1615 Resultaten
Vlinders associëren we met zon, warmte en zomer. Toch weten veel mensen wel dat wintervlinders juist nu te zien zijn en dat je de eitjes van de sleedoornpage juist in de winter moet zoeken. Maar er zijn meer soorten waarnaar je op..

De Vlinderstichting vierde in 2023 haar veertigste verjaardag door een Vlindervlucht door Nederland te maken. Alle provincies werden bezocht, waar de fantastische vrijwilligers in het zonnetje werden gezet en we op zoek gingen..

We kennen ze allemaal: de verhalen over 'héle grote' gevangen vissen. Of in ons geval, over 'héél veel' vlinders. Vaak van toen de vertellers nog jong waren. Het meetnet geeft een echt beeld over hoe het met soorten gaat, en daar..
Donderdag 7 december was de dag van de vrijwilliger. De Vlinderstichting is enorm blij met de duizenden mensen die, in hun vrije tijd, op zoek gaan naar vlinders en libellen, en die gegevens ook op de juiste manier doorgeven. Door..

Als je rond een uur of vijf, zes, in het donker naar huis fietst en je ziet in het lamplicht wittige vlindertjes vliegen, dan zijn dat vast de mannetjes van de kleine wintervlinder. De vrouwtjes zijn het zeker niet, want die..

De meeste vlinders overwinteren als eitje, rups of pop. Dat geldt voor de dagvlinders, maar ook voor de nachtvlinders. Van de dagvlinders zijn citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia de uitzondering, want ze..

Al jarenlang hebben de vlinders die hun leefgebied op heiden hebben het moeilijk. Terwijl we bij de bossoorten ook positieve ontwikkelingen zien van toename in aantal en verspreiding, gaan de heidesoorten continue achteruit. Ook..

Twee van de meest algemene dagvlinders zijn klein koolwitje en klein geaderd witje. Ze komen verspreid door het hele land voor en lijken vergelijkbare eisen te stellen aan hun omgeving. Klein koolwitje zien we wel wat meer in..

In 2009 werd er een kaasjeskruiddikkopje gezien in Nederland, voor het eerst sinds 1953. Sindsdien breidt de soort zich hard uit. Vanaf 2018 is het weer een officiële standvlinder in ons land, want toen was er tien jaar achtereen..

Het gaat niet goed met de grote vuurvlinder en de groene glazenmaker. Deze vlinder en libel zijn beide typische soorten van het laagveenmilieu. De oorzaken van de achteruitgang zijn verschillend, maar de twee dalende trends geven..