Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 170 van 209 - 2089 Resultaten

In de Nederlandse provincie Limburg is een braamparelmoervlinder waargenomen. Deze soort is nog nooit eerder in Nederland vastgesteld, maar breidt zich de afgelopen jaren in Duitsland, Frankrijk en België naar het noorden uit. Nu..


Lees verder 28 juli 2011   13 jaar oud

Al eerder berichtten we over lege vlinderstruiken. Menig al wat oudere vlinderliefhebber denkt weemoedig terug aan ‘vroeger’, toen buddleja’s nog afgeladen waren met vlinders. Maar klopt dat ook, of speelt ons geheugen spelletjes..


Lees verder 26 juli 2011   13 jaar oud
Phegeavlinder

Je gaat op vakantie en komt tegen….. een phegeavlinder. Een wat? Ja, een phegeavlinder. Wie deze zomer erop uittrekt in het GrensPark Kempen~Broek, ziet deze bijzondere dagactieve nachtvlinder gegarandeerd. En wie deze trage..


Lees verder 19 juli 2011   13 jaar oud

Er komen bij De Vlinderstichting regelmatig telefoontjes van verontruste mensen die opmerkelijk weinig vlinders zien op hun volop bloeiende Buddleja’s. Men maakt zich daar zorgen over. Vermoedelijk zullen ze de komende weken..


Lees verder 17 juli 2011   13 jaar oud
Grote vos. Foto: Jaap Bouwman, De Vlinderstichting

Begin juli ontdekten vlinderliefhebbers Joost Uittenbogaard uit Wageningen en Wilfred Alblas uit Rolde verschillende eikenpages in een bosrand op Schiermonnikoog. De eikenpage was op het eiland nog nooit eerder gevonden. Omdat de..


Lees verder 16 juli 2011   13 jaar oud
Amerikaanse ooglapmot (eenmalig gebruik)

In Wezep (Gld) is het eerste Amerikaanse insect in Europa gevonden dat Amerikaanse eik eet. Het is een kleine mot, afkomstig uit oostelijk Noord-Amerika. Tot nu toe was Amerikaanse eik een plant met weinig insecten. Nu lijkt het..


Lees verder 14 juli 2011   13 jaar oud

De laatste tijd komen er steeds meer meldingen van de gele luzernevlinder bij De Vlinderstichting binnen. Het lijkt een erg goed jaar te worden voor deze schaarse trekvlinder...


Lees verder 14 juli 2011   13 jaar oud

Op de landgoederen van Paterswolde leven minstens vijfhonderd soorten nachtvlinders. Dat blijkt uit onderzoek van de vrijwilligers van de Vlinderwerkgroep van de KNNV. ‘Daar zijn we reuze trots op,’ vertelt een glunderende..


Lees verder 12 juli 2011   13 jaar oud

Het is volop vlindertijd en veel mensen zien dagpauwoog, kleine vos en koolwitjes op hun vlinderstruik. Deze zijn er overdag, maar ook ’s avonds blijkt de Buddleja in trek te zijn bij tal van nachtvlinders. Ga op een warme..


Lees verder 11 juli 2011   13 jaar oud
Pimpernelblauwtje (foto: Chris van Swaay)

Het was vorige week dinsdag serieus noodweer in Nederland. Van een buitje hebben vlinders niet veel last, maar dit noodweer had toch een behoorlijk effect op het aantal vlinders...


Lees verder 7 juli 2011   13 jaar oud

Archief