Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 177 van 209 - 2089 Resultaten
In Europa zijn 29 soorten dagvlinders opgenomen in de habitatrichtlijn. Dat betekent dat deze soorten beschermd moeten worden. De Vlinderstichting heeft deze week, samen met Butterfly Conservation Europe, een notitie uitgebracht..
Wat waren leuke, opvallende en bijzondere waarnemingen in 2010? Hier geven we een top drie van de nachtvlinders. Zwartstreepuil, bosbesuiltjes en populierengroenuil waren highlights...
Wat waren leuke, opvallende en bijzondere waarnemingen in 2010? Hier geven we een top drie van de dagvlinders. De rups van de keizersmantel, veel veldparelmoervlinders en late vlinders zijn de highlights...
Een korte bijspijkercursus voor de leden van het kabinet Rutte: van de zeventig vlindersoorten die Nederland rijk was zijn we er al 18 kwijt. Veel van de kwetsbare soorten die we nog over hebben zitten in natuurgebieden. Als die..
In NRC van afgelopen zaterdag stond, op de kinderpagina, een boeiend stukje over fluitende rupsen. Een pijlstaartrups uit Amerika blijkt als afweer tegen vogels een hele hoge fluittoon te maken. Ook in Nederland komen rupsen voor..
De grote vuurvlinder die in Nederland leeft is heel bijzonder. Het gaat hier om de ondersoort batava, die elders in de wereld niet voorkomt. Helaas is deze opvallende vlinder zeer zeldzaam en momenteel zelfs ernstig bedreigd in..
Graslandvlinders gaan in Europa sterk achteruit. Dat is de conclusie van een nieuwe studie door Butterfly Conservation Europe, gebaseerd op gegevens van 3.000 plekken in 15 Europese landen. Oorzaken zijn intensievere landbouw,..
Het veenbesblauwtje, een dagvlinder, komt alleen nog voor in een aantal veentjes in Drenthe en een in Groningen. Het is een echte hoogveenspecialist, waarvan de rupsen leven op kleine veenbes en lavendelheide...
Sneeuw, vorst en een gevoelstemperatuur van min 15 graden. De winter is vroeg ingevallen. We krijgen regelmatig vragen van mensen die zich zorgen maken om de vlinders. Kunnen die hier wel tegen?..
Het spiegeldikkopje is de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan. De soort komt alleen nog voor in de Peelregio, in Noord-Brabant en Limburg. Door snel actie te ondernemen kan de soort zich weer uitbreiden en ook nieuwe..