Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 184 van 209 - 2089 Resultaten
Op de Bemelerberg in Zuid-Limburg en in de directe omgeving daarvan vliegen momenteel honderden veldparelmoervlinders. Deze zeldzame vlindersoort was vrijwel verdwenen uit Nederland, maar is de afgelopen jaren weer aanwezig in dit..
In Zwolle is op 22 mei een rups van de keizersmantel ontdekt. Deze vlindersoort is officieel verdwenen uit ons land sinds 1980. Jaarlijks worden er wel zwervers gesignaleerd, maar uit de rupsenvondst blijkt dat de vlinder zich..

Als je op een groot aantal plaatsen in Nederland naar de bomen kijkt, lijkt het alsof de winter eraan komt omdat de bomen hun bladeren verliezen. De bladeren vallen echter niet van de bomen, maar verdwijnen in de magen van..

Momenteel denken veel mensen dat ze de spinsels van de eikenprocessierups zien. De spinsels die rond deze tijd aangetroffen worden zijn echter van de spinselmotten. Die van de eikenprocessierups worden pas later in het jaar..
De eerste waarnemingen van het bont dikkopje zijn gedaan. De afgelopen jaren was de soort al vanaf begin mei actief, met de piek rond midden mei. De kou heeft nu dus gezorgd voor een vertraagd uitkomen...
Terwijl de temperatuur veel te laag is voor de tijd van het jaar en normaal ook voor dagvlinders, blijken ze toch te vliegen. De drang is zo groot dat ze ook onder slechte omstandigheden actief zijn...
Mensen die nu denken een grote parelmoervlinder te zien, zien zeer waarschijnlijk de tauvlinder. Deze vlinder is een typische soort van beukenbossen. De mannetjes van deze nachtvlinder zijn groot en oranje en vliegen overdag..
Regelmatig krijgen we telefoontjes van mensen die helemaal opgewonden vertellen over die bijzondere ervaring in hun tuin. Ze zijn er van overtuigd een kolibrie te hebben gezien, maar dit kleine vogeltje komt helemaal niet in onze..
Het groentje is een specialist in het verbergen. De opvallende felgroene kleur, waarvan je denkt dat die de vlinder wel erg zichtbaar maakt is een prachtige schutkleur in het voorjaar op kleine berkjes of andere frisgroene..
Het is weer bijna Koninginnedag en dan is het, geloof het of niet, top vliegtijd van het oranjetipje. De afgelopen week zijn er al vele honderden gemeld en ook de komende zonnige dagen zullen ze veel gezien worden...