Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 188 van 209 - 2089 Resultaten

dagpauwoog winter klein

Een controleur van overwinteringsplekken van vleermuizen in de duinen vindt deze winter meer dagpauwogen en kleine vossen dan de afgelopen jaren. De winter is nog niet afgelopen, maar het lijkt met deze soorten goed te gaan...


Lees verder 4 januari 2010   15 jaar oud
oranje luzernevlinder

Wat waren leuke, opvallende en bijzondere waarnemingen in 2009? We presenteren u de top drie van de dagvlinders: de vele distelvlinders en oranje luzernevlinders, het kaasjeskruiddikkopje en zich voortplantende keizersmantels...


Lees verder 31 december 2009   15 jaar oud
tapuit met gekraagde wespvlinder klein

Wat waren leuke, opvallende en bijzondere waarnemingen in 2009? We presenteren u de top drie van de nachtvlinders: een nieuwe soort voor ons land, een bijzondere waarneming in een tapuitensnavel en een nieuwe plek voor het zwart..


Lees verder 29 december 2009   15 jaar oud
roesje klein

Hoewel het geen vlinderweer was kwamen er de afgelopen weken regelmatig meldingen binnen van het roesje, een nachtvlinder. Het blijkt dat deze vlinders meegeteld werden bij de inventarisatie van vleermuizen in hun..


Lees verder 21 december 2009   15 jaar oud
grote ijsvogelvlinder klein

De grote ijsvogelvlinder is verdwenen uit Nederland. Ook in het buitenland zie je deze grote vlinder zelden nog in grote aantallen bij elkaar. Maar in Rusland bleek de soort dit jaar erg goed te vliegen, met bizarre gevolgen. ..


Lees verder 17 december 2009   15 jaar oud
spaanse pijpbloemvlinder klein

Europa zal veel dagvlinders kwijtraken door klimaatverandering, zo blijkt uit het boek Climatic Risk Atlas of European Butterflies. In het somberste scenario zal voor 70 Europese dagvlindersoorten meer dan 95% van hun leefgebied..


Lees verder 11 december 2009   15 jaar oud
kleine vos december klein

Er zijn de afgelopen dagen, ondanks dat het al december is, toch nog dagvlinders gemeld. Zo was er een foto van een kleine vos op bloeiende planten in een tuin in De Wijk in Drenthe. Alsof het zomer is... ..


Lees verder 7 december 2009   15 jaar oud
Kruisbladgentiaan
Foto: Wout van der Slikke

Het planten van bloemen kan rupsenplagen helpen bestrijden. Het is misschien een vreemde tijd van het jaar om aan rupsenplagen te denken, maar om “plaagrupsen” te bestrijden, kan in het najaar al begonnen worden met het planten en..


Lees verder 4 december 2009   15 jaar oud
bosbesuil klein

De bosbesuil is een echte wintervlinder, die aanwezig is van september tot in mei. Het is vooral een soort van de zandgronden, maar nu is hij ook in de Betuwe gevonden, gewoon in een tuin...


Lees verder 3 december 2009   15 jaar oud
groot koolwitje klein

Op 29 november werd in Oldenzaal nog een groot koolwitje gezien. Dit is een erg late waarneming van deze vlinder. De soort overwintert als pop en de laatste vlinders worden normaal in oktober waargenomen. ..


Lees verder 30 november 2009   15 jaar oud

Archief