Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 32 van 209 - 2089 Resultaten

muntvlindertje - primair

Het muntvlindertje is een heel algemene vlinder, dat verspreid door het hele land voorkomt. Het is een vlinder die vooral veel in tuinen voorkomt en daar dan ook veel wordt gezien. Maar omdat het een nachtvlinder is en ook een van..


Lees verder 8 augustus 2022   2 jaar oud
lege vlinderstruiken

De telefoon bij De Vlinderstichting rinkelt continu en op sociale media zijn de klaagzangen ook talrijk. “Waar zijn de vlinders”? “Mijn tuin staat vol bloeiende vlinderstruiken, maar er is geen vlinder op te zien”. En inderdaad..


Lees verder 5 augustus 2022   2 jaar oud
gamma-uil vlinderstruik - primair

Er worden weer warme nachten verwacht en veel mensen hebben moeite om met die hitte in slaap te vallen. Dat is helemaal niet erg, want dan kun je eindelijk eens de vlinderstruiken in de tuin in het donker onderzoeken. Er is een..


Lees verder 3 augustus 2022   2 jaar oud
absintlichtmot - primair

In de ochtend van 3 juli 2022 vonden we bij het leeghalen van onze nachtvlinderval op ons vakantieadres in Breskens een voor ons onbekende lichtmot (Pyralidae). Het dier was opvallend getekend, maar ‘er wilde geen kwartje vallen’...


Lees verder 3 augustus 2022   2 jaar oud
Sleedoornpage

De sleedoornpage is een in Nederland bedreigde vlindersoort. Er is nog veel onduidelijkheid over de effecten van beheer op de habitateisen en ei-afzetlocaties van deze soort. In 2021 is Stichting Bargerveen een onderzoek gestart..


Lees verder 3 augustus 2022   2 jaar oud
Bont zandoogje in de tuin

Vanaf maart is het bont zandoogje te zien, en na meerdere generaties kun je ze ook nog in november tegenkomen. Drie algemene zandoogjes hebben maar een generatie per jaar en zijn alleen in de zomer te zien: bruin zandoogje, oranje..


Lees verder 1 augustus 2022   2 jaar oud

Mensen vinden natuurlijk beheerde bermen mooi of lelijk. Maar wat vindt alles wat daar rondkruipt, vliegt en fladdert er eigenlijk van? Laten we de berm eens van een heel andere kant bekijken: door de ogen van een vlinder...


Lees verder 29 juli 2022   2 jaar oud
Meerdere kokers op de peulen van bont kroonkruid

In 1999 werd in Nederland de eerste waarneming gedaan van de zwavelgele peulkokermot, nabij Simpelveld. Sindsdien werd de soort slechts enkele keren gezien, uitsluitend in Zuid-Limburg, en stond daarom als zeer zeldzaam te boek...


Lees verder 25 juli 2022   2 jaar oud
Bosrandparelmoervlinder op distel

De bosrandparelmoervlinder is een vlinder die zich niet vaak laat zien in de Lage Landen. Des te bijzonderder als deze toch wordt waargenomen. Afgelopen weken heeft deze mooie parelmoervlinder zich op meerdere plekken laten zien..


Lees verder 23 juli 2022   2 jaar oud
Keizersmantels

Afgelopen weekend, 15, 16 en 17 juli, vond de jaarlijkse tuinvlindertelling weer plaats. De tuinvlindertelling van 2022 was een enorm succes. Er zijn maar liefst 73.000 vlinders waargenomen in 3 dagen. Waar het vrijdag nog rustig..


Lees verder 18 juli 2022   2 jaar oud

Archief