Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 33 van 209 - 2089 Resultaten

Vanaf 1996 wordt de teunisbloempijlstaart regelmatig waargenomen in Nederland, voornamelijk in de zuidoostelijke helft. Het is één van de twee nachtvlindersoorten die is opgenomen in de habitatrichtlijn, wat betekent dat de soort..


Lees verder 15 juli 2022   2 jaar oud
tuinvlindertelling - primair

In het weekend van 15 tot en met 17 juli is weer de jaarlijkse tuinvlindertelling van De Vlinderstichting. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen via www.tuintelling.nl. Dankzij deze telling weten we welke vlinders er in..


Lees verder 14 juli 2022   2 jaar oud
kolibrievlinder ijzerhard - primair

Het is zeker geen zeldzaamheid, maar toch is bijna iedereen die een kolibrievlinder te zien krijgt enthousiast. Het is dan ook, door het gedrag, een bijzondere vlinder en het is altijd onverwacht als je er een ziet. Zo is hij er..


Lees verder 12 juli 2022   2 jaar oud
Eikenprocessierupsen gaan de grond in

De afname van het aantal eikenprocessierupsen sinds het piekjaar 2019 komt mogelijk mede doordat een deel van de rupsen in de grond in verlengde diapauze zit als rups of pop. Deze week kwamen uit grondnesten in potten opeens..


Lees verder 10 juli 2022   2 jaar oud
Pyreneeen - primair

De vakantie staat voor de deur en veel mensen gaan naar het buitenland. Daar is vaak nog enorm te genieten van vlinders. Er zijn veel meer soorten te zien dan in Nederland, en op sommige plekken vliegen ze in enorme aantallen. Als..


Lees verder 6 juli 2022   2 jaar oud

Afgelopen weekend, 1 en 2 juli, vond voor de achttiende keer de Nationale Nachtvlindernacht plaats. Op meer dan vijftig locaties in het hele land werden nachtvlinderexcursies georganiseerd. De meeste activiteiten waren onder..


Lees verder 4 juli 2022   2 jaar oud
Uitgekweekt mannetje van Anastatus bifasciatus. De verlengde laatste drie segmenten van de antennen zijn specifiek voor de mannetjes

Het sluipwespje dat in 2021 is gevonden in de eitjes van de eikenprocessierups, is de bronswesp Anastatus bifasciatus. Deze natuurlijke vijand van de eikenprocessierups is voor het eerst in Nederland gevonden. De wespjes zijn..


Lees verder 30 juni 2022   2 jaar oud
grote vos rupsen - primair

De afgelopen jaren wordt de grote vos steeds meer gezien en lijkt deze vlinder weer echt terug te zijn. Toch waren er maar weinig bewijzen van daadwerkelijke voortplanting in ons land. Daar is dit jaar duidelijk verandering in..


Lees verder 30 juni 2022   2 jaar oud
Kardinaalmutsstippelmot

De eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Veel mensen weten inmiddels dat ze nesten maken. Het betekent echter niet dat als je rupsen tegenkomt die nesten maken, het automatisch eikenprocessierupsen..


Lees verder 27 juni 2022   2 jaar oud
grijze zandbij - primair

Vergrassing belemmert een soortenrijke heidefauna, want vooral op droge heide hebben veel soorten een lage vegetatie met open plekken nodig. Begrazing kan hiervoor zorgen, maar andere heidesoorten zijn juist kwetsbaar voor te veel..


Lees verder 23 juni 2022   2 jaar oud

Archief