Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 97 van 209 - 2090 Resultaten

bordje uitgesteld maaien - primair

Maaien, nodig om bloemrijke grasland of ruigte in stand te houden, levert vaak controverses op. Vooral als er nog veel bloemen bloeien, vinden veel mensen het doodzone. In Culemborg is het maaien van een ruige berm uitgesteld,..


Lees verder 28 augustus 2017   7 jaar oud
Rups wolfsmelkpijlstaart

Rupsen van de zeer zeldzame wolfsmelkpijlstaart zijn gevonden in de Millingerwaard in het hart van de Gelderse Poort. Dit gebied is sowieso een van de betere plekken in Nederland om deze zeldzame nachtvlinder te zien, maar het is..


Lees verder 24 augustus 2017   7 jaar oud
oranje zandoogje in boerenberm

De oproep van LTO Noord aan boeren om te klagen over bermbeheer is polariserend en uitermate slecht voor planten en dieren in het agrarisch gebied. In veel agrarische landschappen in Nederland vormen bermen een laatste..


Lees verder 23 augustus 2017   7 jaar oud
landkaartje derde generatie - primair

Door het warme weer de eerste helft van 2017 vlogen de meeste vlinders weken eerder dan normaal. Sommige soorten vlogen ook in grotere aantallen. Voor diverse vlindersoorten wordt de komende weken een nieuwe generatie verwacht en..


Lees verder 22 augustus 2017   7 jaar oud
nachtvlinderlaken - primair

De Nationale NachtvlinderNacht 2017 zal worden gehouden van 25 tot en met 27 augustus aanstaande. Dan zal op meer dan 100 plekken worden gekeken welke nachtvlindersoorten er voorkomen. Veel van die locaties zijn publiek..


Lees verder 14 augustus 2017   7 jaar oud
Sleufkouterbemester

Stikstofdepositie is, naast de uitstoot van broeikasgassen en habitatvernietiging, de belangrijkste factor waarmee de mensheid de natuur wereldwijd beïnvloedt. De recente inzichten over bedreigingen voor de biodiversiteit en wegen..


Lees verder 12 augustus 2017   7 jaar oud
geraniumblauwtje - primair

Afgelopen maandag, 7 augustus, is er in Groningen een geraniumblauwtje waargenomen. Dit is een zeer zeldzame vlinder in ons land die zelfs niet elk jaar wordt gezien. Bovendien is dit de meest noordelijke plek waar de soort ooit..


Lees verder 10 augustus 2017   7 jaar oud
bont zandoogje - primair

Tijdens de Landelijke Tuinvlindertelling in het weekend van 4 tot 6 augustus zijn minder vlinders geteld dan in de voorgaande acht edities. Zowel het aantal vlinders per telling als het aantal soorten dat per tuin werd gezien was..


Lees verder 7 augustus 2017   7 jaar oud
Amsterdam luchtfoto - primair

Vandaag, zaterdag en zondag wordt de Landelijke Tuinvlindertelling gehouden. Iedereen wordt gevraagd om een kwartier de vlinders in de tuin te tellen en door te geven. We hopen dat er ook veel tuinen midden in de stad geteld..


Lees verder 4 augustus 2017   7 jaar oud
opgepotte brandnetel - primair

Veel mensen weten dat brandnetel een erg belangrijke plant is voor vlinders. Rupsen van kleine vos, dagpauwoog, atalanta, landkaartje en gehakkelde aurelia leven ervan. Toch hebben niet veel mensen hem in de tuin staan, bang dat..


Lees verder 3 augustus 2017   7 jaar oud

Archief