Natuurberichten
Dossier: Vogeltrek
In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 45 van 53 - 529 Resultaten

Honderden paddenwerkgroepen in heel Nederland troffen afgelopen weekend de laatste voorbereidingen voor de amfibieëntrek die deze week van start zal gaan. Door het plaatsen van schermen en het herstellen van aanwezige..

Met het prachtige voorjaarsweer van nu kijken velen reikhalzend uit naar het verschijnen van grutto’s. Er is al een klein aantal gezien op de traditionele pleisterplaatsen, maar de bulk moet nog komen. Die is nu nog in Spanje en..

De eerste grutto’s zijn de afgelopen twee weken voor een pitstop in plas-drasgebieden Nederland binnengedruppeld. Vroege grutto’s zijn veelal op weg naar IJsland. De roestrode wat kleinere variant van onze Hollandse grutto..

Het vuurwerk was nauwelijks gedoofd toen het eerste bericht van het jaar binnenkwam: lepelaar gezien in De Petten op Texel. Maar op 17 januari werd de vroege vogel voor het laatst gezien. Is hij weer vertrokken naar het warme..

De afgelopen weken was de waterstand in de grote rivieren van ons land erg hoog. Langs de Waal, Rijn en IJssel stonden de uiterwaarden onder water. Voor veel watervogels ontstonden nieuwe voedselplekken, waar ze dan ook volop van..

Niet iedereen houdt van vuurwerk. Dat blijkt uit het grote aantal meldingen van overlast op het meldpunt vuurwerkoverlast in de afgelopen week. Ook vogels houden niet van het menselijke lawaai rond de jaarwisseling. Ze gaan bij..
Ze broeden in niets anders dan kniediep, vochtig zeggemoeras: waterrietzangers. Deze zwaar bedreigde soort overwintert op dit moment in het westen van Afrika. In de nazomer vertrekken waterrietzangers vanuit de broedgebieden in..

Terwijl Nederland steeds meer een winterse aanblik krijgt, zijn de Grauwe klauwieren in het warme Afrika aangekomen. Tot nu toe is er weinig bekend over de trek en overwintering van deze soort. Hierin komt verandering door twee..
De Waterrietzanger, een voormalige broedvogel, doet Nederland alleen nog op de trek aan. Geolocators onthullen hoe ze uit Wit-Rusland, Polen en de Oekraïne naar de warme streken van Senegal en Mali trekken...

Gisteren viel een flink pak sneeuw in het hele land. Dat leidt geheid tot opvallende verplaatsingen van verschillende vogelsoorten. Onder andere enkele ganzensoorten kunnen heftig reageren op een dik sneeuwpakket...