Natuurberichten
Dossier: Vissen
Pagina 50 van 64 - 640 Resultaten

De zonnebaars is de afgelopen decennia sterk toegenomen in aantal en verspreiding. Deze roofzuchtige uitheemse vis richt grote schade aan onder populaties van amfibieën en ongewervelden. Natuurbeheerders zitten met de handen in..

Donderdag 13 november begint ARK met het 'opschudden' van potentiële paaibedden voor forellen in de Geul. Het grind op de bodem van de Geul is door jarenlange verontreiniging aan elkaar gekoekt en forellen hebben daar last van...

De beekprik had het in de vorige eeuw in Noord-Brabant zwaar te verduren. Als bewoner van schone, stromende beken, gingen de populaties in drie van de vier stroomgebieden ten onder aan de bekende boosdoeners: watervervuiling,..

Het waterpeil is een belangrijke sleutelfactor in de levenscyclus van de grote modderkruiper. Dat blijkt uit een recent verschenen artikel in het tijdschrift RAVON over telemetrisch onderzoek naar de grote modderkruiper,..

Deze week dook er een zeer zeldzame Atlantische steur op uit de monding van de Westerschelde. Een vishandelaar kocht op de afslag een kist diversen, gevangen door een garnalenkotter. In de kist bleek ook een steur te zitten, die..

De jarenlange overbevissing heeft grote gevolgen voor het ecologisch evenwicht in de zee. Een nieuwe studie toont aan dat natuurgebieden op zee afsluiten voor visserij zorgt voor ecologisch herstel en ook voordelig is voor het..
Sportvissers doen opmerkelijke waarnemingen van snoekbaars en roofblei in de Nieuwe Waterweg. Deze zoetwatersoorten worden normaal pas kilometers verder stroomopwaarts aangetroffen. Blijkbaar is de afvoer van zoet rivierwater hoog..

De eerste visatlas van de Nederlandse zoetwatervissen dateert uit 1996. Als gevolg van waterkwaliteitsverbeteringen, habitatherstelmaatregelen en het aanleggen van vistrappen is de verspreiding van veel vissen sindsdien..
Regelmatig worden in stilstaande wateren vissen gevonden, die daar duidelijk niet zelfstandig terecht konden komen. Watervogels, zoals eenden, worden dan vaak als waarschijnlijke verspreider van viseitjes aangewezen en dus als..
Het lijkt erop dat het Noordzeekanaal via het sluizencomplex IJmuiden bereikbaar is voor migrerende vissen. De vraag blijft echter hoe de vissen zich verspreiden en waar de belangrijkste knelpunten langs het Noordzeekanaal liggen...