Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 101 van 373 - 3727 Resultaten

Geringde scholeksters met GPS-zenders

Wereldwijd zijn tienduizenden dieren met GPS-zenders uitgerust. Onderzoekers gebruiken de gegevens om diergedrag te bestuderen, of om soorten te beschermen. Ook vertellen de zenders veel over de verspreiding van soorten. Een..


Lees verder 21 januari 2023   2 jaar oud
Het aantal zeearenden in Nederland is de afgelopen vijf jaar verdubbeld

Een van Europa’s grootste roofvogels, de zeearend, voelt zich steeds beter thuis in Nederland. Het aantal is de afgelopen jaren verdubbeld. En die groei zou zich weleens door kunnen zetten. “Vooral als het lukt om voor grote..


Lees verder 20 januari 2023   2 jaar oud
raaf op kadaver, gespiegeld

Vraag een willekeurige voorbijganger naar hét natuurgebied van Nederland en de kans is groot dat het antwoord ‘De Veluwe’ luidt. De Veluwe is met haar ruim 90.000 hectare weliswaar een van onze grootste natuurgebieden, maar de..


Lees verder 18 januari 2023   2 jaar oud
Kampina - primair

In een nieuwe conceptrapportage over doelwijziging voor Natura 2000-gebieden wordt door de overheid wederom gezocht naar mogelijkheden om de ambities voor natuurbehoud te minimaliseren, precies wat er in de afgelopen decennia is..


Lees verder 16 januari 2023   2 jaar oud
Baby wombat kijkt voorzichtig naar buiten vanuit een hok.

Er wordt een toevloed van ontheemde, gewonde en verweesde wilde dieren verwacht in West-Australië door catastrofale overstromingen. Dieren die holen en tunnels graven, zoals wombats, zijn extreem kwetsbaar voor overstromingen: hun..


Lees verder 15 januari 2023   2 jaar oud
Lepisma saccharina

Insecten zijn koudbloedige dieren en daarom zul je er in de winter maar weinig zien op stoepplanten. Binnen is het warm en daar kun je ze wel vinden. Het zilvervisje is één van die insecten die in huizen leeft als kostganger: ze..


Lees verder 15 januari 2023   2 jaar oud

Het weer is omgeslagen en de nachtvorst is inmiddels verdwenen. De merels laten zich af en toe horen, waardoor je bijna zou geloven dat de lente zijn intrede heeft gedaan. Niets is minder waar, want we zitten nog in de eerste..


Lees verder 11 januari 2023   2 jaar oud

Een groot aantal soorten van Madagaskar is uitgestorven of wordt met uitsterven bedreigd. Een nieuw onderzoek laat zien dat het drie miljoen jaar zal duren voordat het aantal uitgestorven soorten op Madagaskar hersteld is. Als de..


Lees verder 11 januari 2023   2 jaar oud
Als je over enkele jaren weer regelmatig een konijn ziet wegschieten op Vlieland, is deze actie goed geslaagd.

Duinen en konijnen horen bij elkaar. Konijnen zijn niet alleen hartstikke leuk om tegen te komen, ze zijn vooral erg goed voor de biodiversiteit in de duinen. Omdat ze op Vlieland bijna verdwenen waren, zijn er deze week 26..


Lees verder 11 januari 2023   2 jaar oud
Donkere wintermug

Het is een opvallende verschijning tijdens de wintermaanden: zwermen met dansende muggen op luwe plekjes. Zelfs als er sneeuw ligt kun je ze aantreffen! Maar wat zijn dit voor diertjes, die niet eens kunnen steken? Om dat eens uit..


Lees verder 9 januari 2023   2 jaar oud

Archief