Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 103 van 373 - 3727 Resultaten

Achyranthes mangarevica Suess., een kleine boom alleen bekend van het eilandje Mangareva.

Als van een uitgestorven plantensoort nog een gedroogd exemplaar met zaden in een herbarium ligt, is de plant dan wel echt uitgestorven? Met die vraag speelde een wereldwijd team van wetenschappers. Om tot het antwoord te komen..


Lees verder 29 december 2022   2 jaar oud
bosbesuil op stroop

Er zijn een aantal nachtvlinders die in oktober en november tevoorschijn komen. In de ‘echte’ winterperiode kruipen ze weer weg en gaan in rust tot februari, wanneer ze zich gaan voortplanten. Maar nu de nachttemperatuur weer..


Lees verder 29 december 2022   2 jaar oud
Stomp elfje Meliscaeva cinctella, een bosbewonende zweefvlieg die de laatste decennia hard achteruit gegaan is

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft EIS Kenniscentrum Insecten opdracht gegeven om in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek een Rode Lijst voor de zweefvliegen te gaan opstellen. Het is..


Lees verder 28 december 2022   2 jaar oud
Meerkoetnesten verzamelen

De kleine watersalamander gebruikt vogelnesten als plek om te overwinteren, ontdekten biologen van Naturalis...


Lees verder 26 december 2022   2 jaar oud
Keizersmantels - primair

In deze donkere dagen is het fijn om ook eens goed nieuws te brengen. Want ook al gaat het niet goed met de vlinders en biodiversiteit in ons land, er zijn ook lichtpuntjes. De keizersmantel, een prachtige grote parelmoervlinder,..


Lees verder 26 december 2022   2 jaar oud
Bloeiende Paarse dovenetel in de winter

Winterbloeiers zoeken in hartje winter, doe jij mee? Tussen Eerste Kerstdag en dinsdag 3 januari kun je op zoek naar bloeiende planten en jouw waarnemingen doorgeven aan FLORON. Welke bloeiende planten kan jij vinden?..


Lees verder 25 december 2022   2 jaar oud
Hoge fijnstraal

Veertig jaar geleden was de Hoge fijnstraal nog onbekend in Nederland. De Canadese fijnstraal is hier al een aantal eeuwen. Nu komt de Hoge fijnstraal in de stad plaatselijk meer voor dan de Canadese. Kunt u de Hoge fijnstraal al..


Lees verder 24 december 2022   2 jaar oud
Een zeeschildpad zwemt door het Great Barrier Reef, Queensland, Australië.

Tijdens de 15e Conferentie van de Partijen (CoP15) van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit van de Verenigde Naties, zijn de partijen een wereldwijd kader voor biodiversiteit overeengekomen, dat doelen stelt voor..


Lees verder 24 december 2022   2 jaar oud

Momenteel zijn er weer Gewone oesterzwammen te vinden in de natuur en dat nota bene vlak voor de kerst. Iedereen weet hoe Oesterzwammen eruitzien en hoe ze smaken. Ze worden tenslotte massaal gekweekt en te koop aangeboden in..


Lees verder 23 december 2022   2 jaar oud
Grazende zeeschildpad bij een voor onderzoek geplaatste kooi

Veel zeeschildpadden brengen hun hele volwassen leven door in een omgeving zonder natuurlijke vijanden. Dat komt door overbevissing op hun belangrijkste vijand, de tijgerhaai. Hierdoor is nauwelijks bekend wat de impact van haaien..


Lees verder 23 december 2022   2 jaar oud

Archief