Natuurberichten
Dossier: Biodiversiteit
Pagina 137 van 368 - 3680 Resultaten

De kleine veldkers, het stoepplantje van deze week, is een soort waaraan je met veel gemak voorbijloopt, maar die je overal ziet als je hem eenmaal kent. Het plantje is volgens Heukels' Flora zeer algemeen en groeit 'op open,..

Vijfentwintig jaar geleden was de Indische neushoorn in Manas Nationaal Park in India volledig uitgestorven. Nu leven er 54 neushoorns in het park en zijn er in het wild al de eerste kalfjes geboren. ..

Pal naast een van de belangrijkste deltanatuurgebieden van West-Europa, de Biesbosch, kreeg Staatsbosbeheer onlangs nóg eens honderden hectares deltanatuur in beheer. Het betreft overstroomgebied de Noordwaard. Waterveiligheid en..

De zeeprik is een parasitaire soort die in Nederland niet vaak wordt aangetroffen. Meestal gaat het dan om volwassen dieren tijdens de paaitrek in de grote rivieren. Voortplanting van de zeeprik is alleen bekend van de Roer in..

De Blauwe korstzwam stond in 1989 nog aangegeven in de categorie 'Bedreigd' op de Rode Lijst. Tegenwoordig is hij minder zeldzaam en staat hij in de categorie 'Kwetsbaar'. Vooral de laatste vier jaar is de Blauwe korstzwam..

Kunstmatige riffen bieden een leefplek aan allerlei zeeleven, waaronder oesters. Windmolenparken zouden daarvoor geschikte locaties kunnen zijn. Welke soorten voelen zich daar thuis, hoe kun je die het beste helpen? En worden..

Er verschijnen regelmatig zorgwekkende berichten over de negatieve impact van Aziatische duizendknopen. Begrijpelijk, want deze invasieve exoten richten grote schade aan. Onder andere in bos- en natuurgebieden, waar de woekeraars..

Slechts 1 % van de kinderen heeft wekelijks een les buiten in de natuur. Het Instituut voor Natuureducatie (IVN) streeft ernaar dat minstens een kwart van de kinderen één buitenles per week krijgt. In Brabant stimuleert ze..

Op veel plekken ziet men de grote potentie van bermen en groenstroken voor de onder druk staande biodiversiteit. Er is steeds meer aandacht voor een natuurvriendelijk beheer ervan. Soms wordt wel gezegd dat gestopt moet worden met..

In 2020 werd in de duinen van Walcheren een populatie van de duistere villa ontdekt. Deze wolzweversoort bleek hier al sinds 2014 voor te komen. Tot dat moment was de duistere villa in Nederland alleen bekend van een waarneming in..