Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 185 van 374 - 3732 Resultaten

Grutto voor lead

De situatie voor boerenlandvogels is zorgelijk, want de afnemende trend van aantallen kievit, grutto, veldleeuwerik en vele andere soorten zet al jarenlang door ondanks alle inspanningen. Slecht nieuws dat ons allemaal aangaat,..


Lees verder 9 februari 2021   4 jaar oud
Sinusbeheer - primair

Biodiversiteit in Nederland staat onder druk. Dit komt door intensief gebruik van ons land, voor wonen, werken en voedselproductie. Planten en dieren hebben daardoor minder leefruimte. Maatregelen die de biodiversiteit versterken..


Lees verder 8 februari 2021   4 jaar oud
De Hilver watergreppel zomer - eenmalig gebruik

Het water in de grote rivieren is afgelopen dagen flink gestegen door regen en smeltwater, en op veel plekken zijn de uiterwaarden ondergelopen. Dit is het goede moment voor natuurorganisaties om water in hun gebieden vast te gaan..


Lees verder 8 februari 2021   4 jaar oud
Cepaea nemoralis, ofwel de gewone tuinslak.

De kleurpatronen van schelpen zijn even divers en omvangrijk als hun vele soorten bewoners. Welke pigmenten en genen precies verantwoordelijk zijn voor het kleurpatroon is echter nog onderwerp van discussie. Nieuwe..


Lees verder 6 februari 2021   4 jaar oud
Klimaatbuffer Vierde Bergboezem Breda

Het programma ‘Nadere Uitwerking Rivierengebied’, kortweg NURG, heeft ertoe geleid dat de soortenrijkdom in het rivierengebied is toegenomen. In bijna heel Nederland neemt de biodiversiteit nog steeds af. In het rivierengebied is..


Lees verder 5 februari 2021   4 jaar oud
Dood hout zorgt voor biodiversiteit

Er komen bomen bij als het aan Provincie Gelderland ligt, toch zeker een miljoen. Bovenal gaat het Gelderse bos veranderen: minder dennen, meer loofbos. Minder monoculturen met weinig soorten, meer oude en dode stammen. Want..


Lees verder 5 februari 2021   4 jaar oud
Reconstructie van Entelognathus primordialis

Bijna alle gewervelde dieren hebben kaken, zo ook de mens. In evolutionaire zin kan deze ontwikkeling als een succes worden beschouwd. Toch bestaan er nog veel vragen omtrent de evolutie van de eerste kaken. Aan de hand van..


Lees verder 3 februari 2021   4 jaar oud
Steenmeel verspreiden met een blazer

Steenmeel wordt steeds vaker toegepast om arme, verzuurde bodems in bos- en natuurgebieden te helpen herstellen. Zo’n hersteloperatie vraagt niet alleen een zorgvuldige uitvoering, ook de voorbereiding is veelomvattend. Je krijgt..


Lees verder 2 februari 2021   4 jaar oud
gele hommelroofvlieg kijkt uit over insectentuin - eenmalig gebruik

“Zie je een ooievaar langs de snelweg, dan weet je dat het nabijgelegen gebied duurzaam wordt onderhouden. Een ooievaar landt waar kikkers zijn. En die zijn er alleen als er eten is, zoals muggen, vliegjes, motjes, libellen. De..


Lees verder 1 februari 2021   4 jaar oud
Bruine kiekendief man vliegend boven akker, Rhoon, ZH, 15april2020

Het Buijtenland van Rhoon is een poldergebied van ongeveer zeshonderd hectare onder de rook van Rotterdam. Hier moeten natuur, landbouw en recreatie in de toekomst hand in hand gaan. De hoop is dat verschillende vogelsoorten zich..


Lees verder 31 januari 2021   4 jaar oud

Archief