Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 272 van 368 - 3673 Resultaten

Honingbijen

Dit jaar is ongeveer 84% van de honingbijenvolken de winter goed doorgekomen. Dit is vergelijkbaar met het percentage van 86% de winter daarvoor...


Lees verder 6 mei 2018   7 jaar oud
Kleine sachembij cropped

Voor het eerst sinds 2003 is er een nieuwe Rode Lijst van de Nederlandse bijen opgesteld. Op deze lijst staan de in ons land bedreigde soorten. Hieruit blijkt dat het niet goed gaat met onze bijenfauna: 55 procent van de..


Lees verder 30 april 2018   7 jaar oud
witbaardzandbij - primair

De insectensterfte in Duitse natuurgebieden was veel in het nieuws vorig najaar. In opdracht van Minister Schouten van LNV is er nu een rapport verschenen over de uitkomsten van dat onderzoek, de vergelijkbaarheid met de..


Lees verder 29 april 2018   7 jaar oud
Schelpdierbank met zeekreeft

Op en rond de schelpdierbank bij de Brouwersdam komen 60 procent meer soorten voor dan op de naastgelegen zandbodem. Dit is een belangrijk resultaat van het pilotproject Schelpdierbanken, gepubliceerd in het onderzoeksverslag van..


Lees verder 29 april 2018   7 jaar oud
RPB

In Groningen is de eerste ruigpootbuizerd uitgerust met een GPS-zender. Daarmee hopen we meer te weten te komen over het habitatgebruik en de trekroutes van deze zeldzame wintergast. De zender bevestigt wat uit veldobservaties al..


Lees verder 25 april 2018   7 jaar oud
A8 bij Amsterdam

Lonicera ‘green junkie’ is een kamperfoelie die is ontwikkeld om fijnstof uit de lucht op te nemen. Sinds enkele jaren wordt deze fijnstofvreter onder andere rond Amsterdam en in de provincie Noord-Brabant geplant om de..


Lees verder 24 april 2018   7 jaar oud

Het kan niemand ontgaan zijn: het voorjaar is in alle hevigheid losgebarsten. Overal fluiten de vogels en zoemen de hommels. Nu is het ideale moment aangebroken om de verschillende soorten hommels te leren kennen. Er vliegen..


Lees verder 18 april 2018   7 jaar oud
Blauwe tuinplatworm Caenoplana coerulea

In januari 2018 trof Andele Boorsma wormen met een opvallende rugstreep aan in de verwarmde kas van de Pompekliniek in Nijmegen. Het bleek de blauwe tuinplatworm Caenoplana coerulea, een exoot die niet eerder in ons land is..


Lees verder 17 april 2018   7 jaar oud
Boommarter VOOR EENMALIG GEBRUIK

Afgelopen maand is door ARK Natuurontwikkeling een boommarter vastgesteld in GrensPark Kempen~Broek. Met een cameraval werd het dier vastgelegd in een gebied van Natuurmonumenten. Het is de eerste zekere waarneming van een..


Lees verder 16 april 2018   7 jaar oud

Wie de tijd neemt om in een natuurgebied een koeienvlaai of paardenhoop te bekijken, zal versteld staan van de rijkdom aan leven die erop te vinden is. ..


Lees verder 15 april 2018   7 jaar oud

Archief