Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 46 van 373 - 3725 Resultaten

Afgelopen week leken de paddenstoelen wel verdwenen te zijn. Dat is natuurlijk niet zo, maar na uren zoeken begint een rechtgeaarde paddenstoelenkenner wel zijn wenkbrauwen te fronsen. Het leek erop dat zelfs de kleinste..


Lees verder 28 mei 2024   1 jaar oud
snor - primair

Watergangen, zoals sloten en vaarten, hebben soms prachtige plantengroei. Vooral de randen, waar het water overgaat in land, kunnen heel bloemrijk zijn. Deze zone noemen we de snor. De actie 'Waar is de snor?' loopt van 27 mei tot..


Lees verder 27 mei 2024   1 jaar oud

Tussen 2018 en april 2024 herstelde de provincie Utrecht samen met Staatsbosbeheer 34 kilometer natuur aan de Grebbeliniedijk. Dit deden ze voor behoud en ontwikkeling van de biodiversiteit. Door deze maatregel is het leefgebied..


Lees verder 27 mei 2024   1 jaar oud
Slangenkruid

Zomervakantie aan zee. Het eerste wat we deden is kijken of het slangenkruid er nog stond. We werden nooit teleurgesteld: direct naast het hotel stonden toefjes harige, stoffige planten met onwerkelijk blauwe bloemen...


Lees verder 26 mei 2024   1 jaar oud
Bleached coral.

Er is momenteel sprake van een wereldwijde massale koraalbleking, de tweede wereldwijde bleking van dit decennium. Experts van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en International Coral Reef Initiative (ICRI)..


Lees verder 25 mei 2024   1 jaar oud
Rietorchis op de Drentse Aa

Vandaag, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, lanceert een consortium van natuurorganisaties het Nationaal Dashboard Biodiversiteit. Het online Dashboard geeft een overzicht van de staat van de Nederlandse natuur en..


Lees verder 22 mei 2024   1 jaar oud

De grutto’s, veldleeuweriken, kieviten en tureluurs hebben hulp nodig. Het gaat niet goed met deze kenmerkende weidevogels – zo bleek ook uit recent onderzoek van Sovon via het Centraal Bureau van de Statistiek. Hun aantallen..


Lees verder 21 mei 2024   1 jaar oud
Gewone grootoorvleermuizen (Plecotus auritus)

Het is eind mei en de lente is in volle gang. Dat betekent dat het weer tijd is voor misschien wel de spannendste tuintelling van het jaar: de Vleermuistuintelling! In de avondschemering komen ze tevoorschijn, op jacht naar muggen..


Lees verder 21 mei 2024   1 jaar oud
Grote Australische geelstreep Caenoplana variegata

De meeste mensen zullen er nog nooit van gehoord hebben: landplatwormen. En met reden: de twee inheemse soorten van Nederland zijn klein en onopvallend. Wel worden steeds vaker exotische landplatwormen aangetroffen, vooral in..


Lees verder 20 mei 2024   1 jaar oud
Baltsende man kievit.

Op de akkers bij het Zuid-Hollandse Rhoon broeden steeds meer kieviten, ze lijken het daar dus goed te doen. Er blijken echter nauwelijks jongen groot te worden. Vooral in de eerste levensweek sterven veel kuikens. Na zeven jaar..


Lees verder 20 mei 2024   1 jaar oud

Archief