Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 65 van 373 - 3726 Resultaten

Op zondag 26 november vertrok de Doggersbankexpeditie vanuit Lauwersoog om het grootste natuurherstelproject in de Noordzee ooit te onderzoeken. Hoewel de Doggersbank officieel beschermd is, wordt het zeeleven bedreigd door..


Lees verder 27 november 2023   1 jaar oud
Zeedahlia - primair

Wie bij eb aan zee scharrelt op dijken, piertjes of mosselbanken, komt ze zeker tegen: zeeanemonen. Er komen in ons land meerdere, vaak betoverend mooie soorten voor. Het lijken net bloemen, maar het zijn dieren; bloemdieren. Om..


Lees verder 27 november 2023   1 jaar oud
Muurschotelkorst

Eigenlijk had ik het met u over het duinviooltje willen hebben, een van de veertig gegadigden voor de titel ‘nationale bloem'. Het zou tot diep in de herfst moeten bloeien, maar ik vind ze niet meer. Daarom een uitstapje naar de..


Lees verder 26 november 2023   1 jaar oud
Foram baby of 07/10 at 21 degrees Celcius (Amphistegina lessonii)

De fossiele kalkskeletjes van eencellige foraminiferen zijn prachtige geschiedenisboeken, bijvoorbeeld om de CO2-gehalten in de oceanen uit het verre verleden mee te reconstrueren. “Maar om die geschiedenis écht te begrijpen, moet..


Lees verder 24 november 2023   1 jaar oud
Damherten

Hoe herstelt een duinecosysteem zich als er geen damherten grazen? Dat onderzoeken PWN, de Universiteit van Amsterdam, Waternet, Stichting Bargerveen en de Vlinderstichting in de Amsterdamse Waterleidingduinen en in Nationaal Park..


Lees verder 24 november 2023   1 jaar oud
Na verschillende maatregelen lijkt het Ulvenhoutse Bos water weer beter vast te houden.

Witte rapunzel, knikkend nagelkruid. Nooit van gehoord? Niet zo gek, want het zijn zeer zeldzame planten. In het Ulvenhoutse Bos bij Breda komen ze voor. Nog wel. Door te veel stikstof en droogte dreigen ze te verdwijnen...


Lees verder 23 november 2023   1 jaar oud

Na de extreme regenval van vorige week, werden er in de buurt van Kootwijk een hele reeks van schraalhanzen onder de paddenstoelen waargenomen waaronder de Glanzende ridderzwam. Dit is een soort die negatief reageert op de..


Lees verder 22 november 2023   1 jaar oud
Een teveel aan stikstof leidt onder meer tot verruiging. Sommige plantensoorten gaan overwoekeren, ten koste van de andere.

De Nederlandse natuur staat onder druk door een te grote stikstofneerslag, een tekort aan water en versnippering. Daarom heeft de overheid met het programma Natuurherstel tussen 2020 en nu geld uitgetrokken om maatregelen te nemen..


Lees verder 22 november 2023   1 jaar oud
Emma Penning sampling the mudflat for shrimp and crab, the skyline of Griend on the background.

Tegen de trend van veel vogels in, doet de drieteenstrandloper het al jaren relatief goed in de Waddenzee. De sleutel tot dat succes zit in de timing van het belangrijkste voedsel van deze vogeltjes: de garnalen op het wad. Dat is..


Lees verder 21 november 2023   1 jaar oud
Geschubde mannetjesvaren

Dit jaar, 2023, is hard op weg het natste jaar te worden sinds het begin van de metingen in 1906, zo meldt het KNMI. Er valt tegenwoordig gemiddeld twintig procent meer regen dan een eeuw geleden. Ook de winters zijn de afgelopen..


Lees verder 21 november 2023   1 jaar oud

Archief