Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 84 van 373 - 3727 Resultaten

grote vos - primair5

Sombere berichten over de dagvlinders vorige week. Het gaat al lang niet goed, maar dit voorjaar zijn er nog opvallend minder vlinders dan de afgelopen jaren. Toch zijn er ook soorten die het goed doen en die toenemen. Een..


Lees verder 12 juni 2023   2 jaar oud
Tegenwoordig zien we de natuur steeds meer als partner of onszelf als onderdeel van de natuur, volgens Matthijs Schouten.

De manier waarop de westerse maatschappij van oudsher naar de natuur kijkt, is eigenlijk de oorzaak van alle crises waarmee we nu te maken hebben. Dat stelt natuurfilosoof Matthijs Schouten. “We hebben de aarde uitgeput.” Gelukkig..


Lees verder 11 juni 2023   2 jaar oud
Rode vissen achter net

Drie van de grootste Nederlandse cateraars – Albron, Vermaat en Sodexo – hebben een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50 procent van de Nederlandse cateraars in..


Lees verder 10 juni 2023   2 jaar oud
Rode zonnewijzer (Trithemis arteriosa). Een van de 'Afrikaanse' soorten die sterk profiteren van klimaatverandering

Afrikaanse en Oriëntaalse libellensoorten gaan in het Midden-Oosten sterk toenemen en in delen van Turkije en de Levant zal het aantal soorten dat afhankelijk is van stromend water sterk afnemen. Dat blijkt uit een deze week..


Lees verder 10 juni 2023   2 jaar oud
Een grote kudde Afrikaanse olifanten loopt langs een drinkplaats in Hwange National Park in Zimbabwe.

Tien jaar geleden vond een van de zwaarste gevallen van stroperij in zuidelijk Afrika ooit plaats. Stropers hadden drinkplaatsen en zoutlikstenen vergiftigd met cyanide, wat minstens 300 olifanten het leven kostte. Maar nu is de..


Lees verder 10 juni 2023   2 jaar oud

De afgelopen jaren deed de visserijsector samen met wetenschappers onderzoek naar de duurzame vangst van de halfgeknotte strandschelp, een schelpdier uit de Noordzee. Ook vogelbeschermers deden mee, om samen meer kennis op te doen..


Lees verder 8 juni 2023   2 jaar oud
gentiaanblauwtje

Door de mens veroorzaakte verhoogde stikstofdepositie verandert de bodemkwaliteit in van nature voedselarme ecosystemen. Onderzoekers van Nederlandse en Belgische universiteiten en onderzoeksinstituten laten nu zien dat veel..


Lees verder 8 juni 2023   2 jaar oud

Ineens waren ze er weer: Kastanje-inktzwammen. Dit voorjaar kwamen ze wel wat later tevoorschijn dan we gewend waren, maar dat gold voor veel paddenstoelen. Dit jaar troffen we deze soort niet zozeer op houtsnippers maar meer op..


Lees verder 7 juni 2023   2 jaar oud
Reukeloze kamille, boerenwormkruid en grote klit profiteren van de bodemwoeling.

Daar gaat weer een kluit aarde de lucht in. Zand wordt met felle schraapbewegingen in wolken omhoog geslingerd en daalt neer op de rug van de stier. We gaan richting de zomer en de stieren van natuurlijke kuddes gaan als een dolle..


Lees verder 7 juni 2023   2 jaar oud
vrijwel uitsluitend inheemse verjonging onder vederesdoorn

In het project LIFE Resilias zoeken we uit voor welke invasieve soorten de ecosysteemaanpak werkt, waarna we de integratie van de betreffende soort uitwerken en demonstreren. De meest recente uitdaging is om te verkennen hoe..


Lees verder 6 juni 2023   2 jaar oud

Archief