Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 86 van 368 - 3672 Resultaten

Thallus halvemaantjesmos in de Leidse Hortus

Ook vandaag, eerste paasdag, is de Leidse Hortus open. Neem eens een kijkje in de Chinese kruidentuin. In het bed met Rosa banksiae vlakbij de Singel groeit een levermos: het halvemaantjesmos. De uitdaging wordt nu om ook op..


Lees verder 9 april 2023   2 jaar oud

Op 1 april berichtte ANEMOON over gratis in de Oosterschelde te verzamelen chique Sint- Jacobsschelpen. "Want exoten moeten we kwijt zien te raken." Een nu al 3000 keer gelezen 1-aprilgrap. De reacties? Veel! Van "leuk, ben erin..


Lees verder 7 april 2023   2 jaar oud
Kampina - primair

Onlangs verscheen het Living Planet report waaruit blijkt dat de kwaliteit van de natuur nog altijd ver beneden de maat is. Akkerkruiden, weidevogels, graslandvlinders, graslandpaddenstoelen, akkervogels en kleine marters zoals..


Lees verder 7 april 2023   2 jaar oud
veldparelmoervlinder - primair

De Vlinderstichting bestaat 40 jaar en dat vieren we met een vlindervlucht door Nederland. Iedere maand staat een andere provincie centraal en in april is dat Limburg. We stellen hier een soort voor waarvoor Limburg een speciale..


Lees verder 6 april 2023   2 jaar oud

Dit weekend werden er zoals vanouds weer Zwartwitte bokaalkluifzwammen in de Staatsbossen van Schoorl aangetroffen. De afgelopen drie jaar waren voor deze soort bedroevend slecht, dus onze vondst was een ware opkikker. Het gebied..


Lees verder 5 april 2023   2 jaar oud
Roodgatje

Bijenexperts roepen iedereen op om in het weekend van 15 en 16 april een half uur bijen te tellen voor de Nationale Bijentelling. Dat kan in je tuin, op je balkon, of bij een stukje groen in je buurt. De bijen-experts hopen..


Lees verder 5 april 2023   2 jaar oud
Gewoon speenkruid

Het voorjaar is begonnen. Een van de eerste voorjaarsboden, het Gewoon speenkruid, staat momenteel in volle bloei. Met haar frisgroene, met gele ‘boterbloemen’ bespikkelde tapijten fleurt ze vochtige, voedselrijke bosbodems en..


Lees verder 4 april 2023   2 jaar oud
Omisus caledonicus habitus

De dansmug Omisus caledonicus was alleen als subfossiel bekend uit plantenresten uit de jaren 50 tot 70 van de vorige eeuw. Door verzuring van de vennen als gevolg van de zure regen lijkt de soort daarna uit Nederland te zijn..


Lees verder 4 april 2023   2 jaar oud
groot dikkopje - primair

Vorige week publiceerde het Wereld Natuurfonds het Living Planet Report 2023 en dat was geen vrolijk rapport. Er zijn soorten die vooruitgaan, vooral in bos- en moerasgebieden. Voor veel soorten van open natuurgebieden (heide en..


Lees verder 3 april 2023   2 jaar oud
Bruine Kikker

Amfibieën, vissen en waterplanten worden soms ontdekt op plaatsen waar je ze op basis van hun verspreidingscapaciteit niet zou verwachten. Om inzicht te krijgen in hun ‘reisgedrag’ roepen RAVON en de Radboud Universiteit met name..


Lees verder 3 april 2023   2 jaar oud

Archief