Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 87 van 373 - 3727 Resultaten

Kopjesbekermos

De Hortus botanicus Leiden besteedt veel aandacht aan planten die tussen de straatstenen en stoeptegels kunnen groeien. Verrassend genoeg is ook óp de stenen zelf genoeg leven mogelijk. Zo vormen vele bizarre korstmossen met even..


Lees verder 21 mei 2023   2 jaar oud
Koala in een boom bij Two Thumbs Wildlife Trust bij Cooma, Nieuw-Zuid-Wales.

Koala's en reuzenkoeskoezen (buideldier) zijn voorbeelden van de vele diersoorten die profiteren van de verbinding van duizenden hectaren Australische leefgebieden. Deze gebieden werden getroffen door de Black Summer-bosbranden in..


Lees verder 20 mei 2023   2 jaar oud
Oeverplanten in de Leidse regio

Nederland heeft duizenden kilometers aan waterwegen en oevers. Deze overgangen van land naar water bieden veel kansen voor biodiversiteit. Maar benutten we deze kansen wel? Welke oevers zijn biodivers, en welke kunnen van een..


Lees verder 20 mei 2023   2 jaar oud
Veldleeuwerik vrouw met Nano Fix datalogger van 0,95 gram

In een akkervogelbolwerk op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland wordt vanaf 2014 alles op alles gezet om het de vogels naar de zin te maken. Onderzoek aan veldleeuweriken heeft nu aangetoond dat met een paar laatste beheeraanpassingen..


Lees verder 20 mei 2023   2 jaar oud
Westerveld, Achterlandseveen

Internationaal is afgesproken dat in 2030 dertig procent van het land- en wateroppervlak op aarde beschermd natuurgebied moet zijn. De bescherming van deze gebieden is een belangrijk middel om de achteruitgang van de..


Lees verder 19 mei 2023   2 jaar oud
Lisdodde veld in het najaar

Op de Friese boerderij de Nije Mieden is een proef gestart met het telen van lisdodde. Deze vorm van natte teelt, ofwel paludicultuur, kan een belangrijke vorm van duurzame landbouw worden. Op de tot voor kort ontwaterde veenweide..


Lees verder 19 mei 2023   2 jaar oud
Gerjo en Jara bij kalf en koe (NIET VOOR ALGEMEEN GEBRUIK)

Je ziet precies waar de weilanden van boer Gerjo Koskamp en vennoot Jara van Rooij in het Gelderse Halle beginnen en waar ze eindigen. Eind april kleuren ze geel van paardenbloem, in mei overheerst het wit van klaver. Daartussen..


Lees verder 19 mei 2023   2 jaar oud
De Cleveringsluizen scheiden de Waddenzee (links) van het Lauwersmeer (rechts). Via deze sluizen stort er jaarlijks meer dan 1000-miljard liter zoet water in zee.

Tot 1969 was het huidige Lauwersmeer nog de Lauwerszee. Toen is het met dijken en sluizen afgesloten van de Waddenzee. Met enorme negatieve gevolgen voor vegetatie, vissen en vogels. Nu bekijken de betrokken partijen samen hoe het..


Lees verder 17 mei 2023   2 jaar oud
grauwe gors

De intensieve landbouw heeft onomstotelijk geleid tot de afname van broedvogels in Europa. Dit blijkt uit nieuw onderzoek op basis van vogeltellingen die 37 jaar omspannen. Het betreft gegevens van 170 soorten, verzameld op meer..


Lees verder 17 mei 2023   2 jaar oud
Samen voor de patrijs overzicht / NIET VRIJ TE GEBRUIKEN

Barakken van het asielzoekerscentrum, een zwembad, een manege. Jarenlang was dit kleine stukje Barlo (Aalten) bebouwd. Nu is het leeg, zweeft de torenvalk door de lucht en hoor je putters kwetteren. De natuur heeft het naar haar..


Lees verder 15 mei 2023   2 jaar oud

Archief