Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 158 van 211 - 2110 Resultaten

Koos Biesmeijer

Het is officieel bekend dat de biodiversiteit sterk is achteruitgegaan door intensief landgebruik. Met name de insectenfauna in het landelijk gebied is hard geraakt en dat heeft zijn weerslag op diverse plant- en diersoorten. Het..


Lees verder 16 juli 2020   4 jaar oud
landschapselement wintervoedsel B1

Samen met gemeenten en waterschappen heeft de provincie Noord-Brabant een regeling om landschapsbeheer door particuliere grondeigenaren te stimuleren. Grondeigenaren kunnen een vergoeding krijgen voor aanleg en beheer van..


Lees verder 13 juli 2020   4 jaar oud
bloemrijk gras - primair

Het vervangen van perken met uitheemse struiken in steden en dorpen door inheems bloemrijk grasland zorgt voor veel meer insecten en biodiversiteit, en blijkt ook nog veel goedkoper te zijn in het onderhoud. Dit blijkt uit een..


Lees verder 13 juli 2020   4 jaar oud
icarusblauwtje in berm

Om de kennis over de Nederlandse biodiversiteit te vergroten is een nationale aanpak van het wetenschappelijk onderzoek nodig. Om dat mogelijk te maken starten Naturalis, NIOO-KNAW, NIOZ-NWO en Westerdijk Fungal Biodiversity..


Lees verder 11 juli 2020   4 jaar oud
Beekbergerwoud pilot kruidenrijk grasland

In de provincie Gelderland zijn 10.000 hectaren natuurgrond aangewezen als kruiden- en faunarijk grasland. Helaas zien we dat de kwaliteit van deze graslanden op veel plekken achterblijft. Een grootschalige pilot geeft hoopvolle..


Lees verder 10 juli 2020   4 jaar oud
Kaukasische dwerggrondel

Terwijl heel Nederland in de ban was van het coronavirus, werd tijdens het voorjaar van 2020 door onderzoekers van RAVON in de Zuid-Hollandse Delta een voor Nederland nieuwe vissoort gevangen. Het gaat zeer waarschijnlijk om de..


Lees verder 7 juli 2020   4 jaar oud
Moeraskartelblad

Zeldzame planten zoals moeraskartelblad en echte koekoeksbloem duiken ineens weer op in het natuurgebied Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven. Een jaar geleden heeft de provincie Utrecht het natuurgebied heringericht om bedreigde..


Lees verder 7 juli 2020   4 jaar oud
Ericabij

Bijen en vlinders staan volop in de belangstelling. Helaas vooral vanwege hun zorgwekkende toestand. Uit analyse in Overijssel bleek dat met name heidesoorten het moeilijk hebben. Vervolgonderzoek op een aantal kenmerkende..


Lees verder 7 juli 2020   4 jaar oud
Veldwerker Sietze van Dijk tijdens inventarisatie

Bioloog Van Dijk voert al twaalf jaar het veldwerk in het landelijk gebied van de provincie Utrecht uit. Ieder jaar rond half mei begint hij. Dat is de periode dat veel beestjes actief worden. Elk jaar inventariseert hij een..


Lees verder 6 juli 2020   4 jaar oud
Begrazing door paarden -  Son en Breugel - Natuurinclusieve landbouw

Kan je in twee jaar al verbetering van biodiversiteit constateren als je landbouwpercelen op een natuurinclusieve manier gaat beheren? Drie studenten Toegepaste Biologie van de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch, studeerden af op..


Lees verder 6 juli 2020   4 jaar oud

Archief