Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 38 van 218 - 2173 Resultaten

Elsensingel

Kleine landschapselementen zoals houtwallen en elzensingels zijn cruciaal voor de biodiversiteit. Maar wanneer eigenaren van agrarische gronden ze aanleggen, daalt vaak de waarde van de landbouwgrond. De provincie Utrecht..


Lees verder 5 juni 2024   1 jaar oud

Provincies keerden in 2023 voor ruim 55 miljoen euro uit aan tegemoetkomingen in faunaschade. Dat is 23 procent meer dan in 2022, toen bijna 45 miljoen euro werd uitbetaald. Het aantal aanvragen voor tegemoetkomingen steeg van..


Lees verder 5 juni 2024   1 jaar oud
Koraalvorming op zwemdiepte in een zeemeer (eenmalig exclusief WUR)

Een team van onderzoekers heeft een grote diversiteit aan koraalsoorten ontdekt in extreme zeewatertemperaturen. Een uitgebreid onderzoek heeft buitengewone ecosystemen onthuld die inzicht bieden in de veerkracht en aanpassing van..


Lees verder 5 juni 2024   1 jaar oud
Met behulp van fijnmazige fuiken wordt de visstand op de eilanden gemonitord

Marker Wadden, aangelegd tussen 2016 en 2021, zijn belangrijk voor vogels en vissen om te broeden, te paaien en voedsel te zoeken. Door de natuurlijke ontwikkeling komen steeds meer vissoorten naar de eilanden. Dit voorjaar werden..


Lees verder 4 juni 2024   1 jaar oud
Veenmosontwikkeling Wisselse veen

Er zijn zorgen over de Veluwe vanwege droogtestress, bodemverzuring en een gebrek aan mineralen. Wanneer we de Veluwe als systeem bekijken, blijken er toch volop kansen te liggen voor revitalisering. Zonder dat dit enorme..


Lees verder 4 juni 2024   1 jaar oud
Plastic afval in de zee

Een schimmel die in de zee voorkomt, kan de plasticsoort polyethyleen afbreken nadat deze is blootgesteld aan UV-straling uit zonlicht. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere het NIOZ, dat is gepubliceerd in het tijdschrift..


Lees verder 3 juni 2024   1 jaar oud
BovensteBeste Bermbeheerder - primair

De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur organiseren voor de derde keer de verkiezing van de BovensteBeste Bermbeheerder. Uit de kandidaten die de afgelopen weken door het publiek zijn genomineerd, heeft de jury de vijf meest..


Lees verder 3 juni 2024   1 jaar oud
Europese Atlantische steur

In de zomer van 2023 werden 74 jonge steuren uitgezet in de Biesbosch. Allemaal met een klein zendertje. Hun bewegingen werden gevolgd door ontvangers aan 80 boeien langs de route naar zee. De onderzoeksresultaten zijn nu bekend. ..


Lees verder 2 juni 2024   1 jaar oud
Gele kwikstaart

Er is een brede en integrale aanpak nodig om de dramatische achteruitgang van akkervogels in Flevoland te doen keren. Het goede nieuws is dat het allemaal beschreven staat in het 'Actieplan Akkervogels Flevoland 2024-2033' dat..


Lees verder 31 mei 2024   1 jaar oud
Caribische rifhaai (eenmalig exclusief WMR)

In beschermde mariene gebieden (MPA's) komen vaak meer rifhaaien voor dan in niet-beschermde gebieden. Een nieuwe studie in Nature Ecology and Evolution toont aan dat de voordelen van het behoud van haaien verdubbelen wanneer..


Lees verder 31 mei 2024   1 jaar oud

Archief