Natuurberichten

Pagina 1037 van 1683 - 16826 Resultaten

Een zeldzame verschijning in 2015, meerdere glasalen in één trek met het kruisnet

De paling gaat al tientallen jaren achteruit. Dit is goed te meten met het aanbod van glasaal (doorzichtige jonge paling), deze trekt jaarlijks vanuit de zee het binnenland in. Als we dit jaar de balans opmaken komen we op een..


Lees verder 9 december 2015   9 jaar oud
Brandganzen

Trekvogels zitten wereldwijd in de knel omdat veel leefgebieden waar ze op hun trekroutes voedsel zoeken of rusten niet of nauwelijks worden beschermd. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Science. Ook veel..


Lees verder 8 december 2015   9 jaar oud
Ree voor eenmalig gebruik

Het ree doet het goed in Nederland. De afgelopen decennia is niet alleen het aantal reeën fors gegroeid maar heeft de soort zich ook over vrijwel heel Nederland verspreid. ..


Lees verder 8 december 2015   9 jaar oud
citroenvlinder

Sinterklaas is terug naar Spanje en de winkels maken zich helemaal op voor de kersttijd. Geen vlindertijd meer zou je denken, maar toch zijn er nog dagelijks vlindermeldingen op Waarneming en Telmee en dan niet alleen de..


Lees verder 7 december 2015   9 jaar oud
Rode Geus met kalf

Ruim 10 jaar al worden verschillende Nederlandse natuurgebieden begraasd door zogenoemde Rode Geuzen. Dit runderras is een kruising tussen het Nederlandse brandrode rund, een primitief slag van het MRIJ-vee, en het Frans saler..


Lees verder 7 december 2015   9 jaar oud
Levendbarende hagedis

Met de klimaattop in Parijs op de achtergrond zoomt Natuurpunt in op de gevolgen van de opwarming van de aarde in de komende decennia. Reptielen, en in het bijzonder de levendbarende hagedis, krijgen het erg moeilijk. Meer zelfs..


Lees verder 7 december 2015   9 jaar oud
Jonge Snoltolf van ruim 10 centimeter lengte in de Oosterschelde

In november worden zelden waarnemingen van Snotolven door sportduikers gemeld. Vooral rond deze tijd komen ze in de meest oostelijke Oosterschelde zeer zelden voor. Recent werden echter tientallen Snotolven gezien op de Plaat van..


Lees verder 6 december 2015   9 jaar oud
(uitsnede uit origineel) Familie kolganzen. De jongen zijn goed herkenbaar aan het ontbreken van de zwarte vlekken op de buik en het wat 'smoezelige' verenkleed. Let op de gevlekte flanken en de puntige veren op rug en bovenvleugel. In de eerste maanden van de winter ontbreekt ook de kenmerkende witte kol

De meeste kolganzen zijn dit najaar zonder jongen uit de Russische toendra teruggekeerd. Families die wel succesvol waren hebben doorgaans maar 1 jong, zo blijkt uit tellingen in groepen ganzen in Nederland en het grensgebied met..


Lees verder 4 december 2015   9 jaar oud
Intact hoogveen

Door de waterhuishouding in veengebieden te herstellen, komen er minder broeikasgassen vrij en kan CO2 vastgelegd worden. Natuurherstel in venen draagt daarmee bij aan oplossingen voor het klimaatprobleem. Maatregelen in de..


Lees verder 4 december 2015   9 jaar oud
Kortsporige aardtongen genoeg te vinden op Fort bij Spijkerboor

Tijdens een paddenstoeleninventarisatie van een drietal forten die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam werden verschillende aardtongen gevonden. Eén van de aangetroffen aardtongen is de zeer zeldzame Kortsporige..


Lees verder 3 december 2015   9 jaar oud

Archief