Natuurberichten

Pagina 1043 van 1701 - 17003 Resultaten

Griend met zwermen vogels

Vogeleiland Griend dreigt weg te spoelen. De eerder aangelegde zandhaak is door de dynamiek in de Waddenzee verdwenen. Omdat het eiland onmisbaar is voor honderdduizenden trek- en broedvogels, komt Natuurmonumenten in actie...


Lees verder 11 februari 2016   9 jaar oud
dubbelstipsnuituil Egmond

Vorig jaar op 8 februari verscheen een natuurbericht over de vondst van de dubbelstipsnuituil in een bunker in Zuid-Holland. Het was een nieuwe soort voor ons land die nog niet eerder was gemeld. Echter, inmiddels zijn er foto’s..


Lees verder 11 februari 2016   9 jaar oud

De winter is het jaargetijde bij uitstek om naar grote meerjarige houtzwammen uit te kijken. Tot voor kort werd de Echte vuurzwam als een in Nederland vrij algemene houtzwam beschouwd. Volgens recente bevindingen kan het echter in..


Lees verder 10 februari 2016   9 jaar oud
In het voorjaar ontwaken de kleinere mannen enkele weken eerder dan de grote vrouwen om zich voor te bereiden op de paring. Deze ringslangmannen kijken uit naar het eerste vrouwtje die ontwaakt uit de winterslaap

Afgelopen jaar heeft Rijkswaterstaat groot onderhoud uitgevoerd op een aantal delen van de dijk van het voormalige eiland Marken. Omdat de ringslang in deze dijken overwintert heeft de gehele operatie plaatsgevonden in nauw..


Lees verder 10 februari 2016   9 jaar oud
Vuursalamander

Een agressieve schimmelziekte die volledige salamanderpopulaties dreigt uit te roeien, rukt via Nederland, Duitsland en België op in Europa. In een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie dringen natuurorganisaties en..


Lees verder 9 februari 2016   9 jaar oud
Plaatsing zonnepomp 100e plasdras

In het Friese Ginnum is bij weidevogelboer Jelte Bakker de 100ste zonnepomp voor plas-dras in gebruik genomen. Een plas-dras is een stuk nat grasland waar weidevogels veel voedsel kunnen vinden en hun jongen in alle rust kunnen..


Lees verder 9 februari 2016   9 jaar oud
Vliegenorchis

De afgelopen jaren hebben Eric Hartgers, Mark Engels, Mark Meijrink en Menko van der Leij de verspreiding in kaart gebracht van de Vliegenorchis. In dit onderzoek zijn de resultaten van de huidige populaties vergeleken met die van..


Lees verder 9 februari 2016   9 jaar oud
Arrenurus membranator

Watermijten zijn kleine, spinachtige waterdiertjes. In Nederland wordt deze groep goed onderzocht, omdat ze als indicator voor waterkwaliteit wordt gebruikt. Het is daarom opmerkelijk dat in de afgelopen jaren maar liefst negen..


Lees verder 8 februari 2016   9 jaar oud
wormkruidbij

Gewasbeschermingsmiddelen, gebruikt in land- en tuinbouw, blijken negatieve effecten te hebben op mens, milieu en biodiversiteit. De middelen zijn op één of enkele schadelijke soorten gericht, maar zijn slecht voor andere soorten,..


Lees verder 8 februari 2016   9 jaar oud
Trompetnarcis in bloei op 8 januari 2016

Afgelopen 15 jaar was het groeiseizoen gemiddeld bijna een maand langer dan 50 jaar geleden door de sterk gestegen temperaturen. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University en coördinator van De Natuurkalender..


Lees verder 7 februari 2016   9 jaar oud

Archief