Natuurberichten

Pagina 1097 van 1682 - 16816 Resultaten

Aggregatie van Rosse sterslakken als onderdeel van hun voorplanting strategie

De winterperiode is voor de Rosse sterslak het seizoen bij uitstek om zich voort te planten. In het koude zeewater verzamelen ze zich nu in grote groepen op de zeebodem om geduldig en langzaam aan de paring en de voortplanting te..


Lees verder 1 februari 2015   10 jaar oud

Bodembacteriën die in het wortelmilieu van planten leven, verminderen de vatbaarheid van planten voor rupsenvraat. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningse entomologen. In de modelplant Arabidopsis konden ze aantonen dat..


Lees verder 31 januari 2015   10 jaar oud

In de Noordzee leven zeemonsters! Maanvissen, haringkoningen, reuzenhaaien, potvissen, rode haarkwallen. Ze komen hier allemaal voor, ook al is het soms per ongeluk. Soms spoelen ze aan op Texel. In de expositie van Ecomare kun je..


Lees verder 30 januari 2015   10 jaar oud
Eekhoorn onder de wielen

Vorig jaar stierven tussen de 8 en 27 miljoen dieren op de Belgische wegen. Dat blijkt uit tellingen die Natuurpunt samen met vrijwilligers het afgelopen jaar uitgevoerd heeft in opdracht van het Departement Leefmilieu, Natuur en..


Lees verder 30 januari 2015   10 jaar oud
kramsvogel

Kramsvogels behoren in ons land tot de talrijkste doortrekkers en overwinteraars, maar hun voorkomen is wel wispelturig. Dat bleek ook deze winter, waarin ze aanvankelijk relatief schaars waren. Maar nu zijn ze volop aanwezig en..


Lees verder 30 januari 2015   10 jaar oud
Catselt na venherstel - Iris Verstuyft

Het was een flinke klus, maar het resultaat mag er zijn. Een paar klikken op computer of smartphone en kennis van 25 jaar onderzoek wordt per direct vertaald naar jouw ven. De digitale vennensleutel analyseert het ven en geeft..


Lees verder 29 januari 2015   10 jaar oud

Als de nachttemperatuur boven het vriespunt komt zijn er direct weer nachtvlindermeldingen. De zwartvlekwinteruil is zo’n soort. Vanaf november tot in maart wordt deze gezien in niet te koude nachten. Maar inmiddels zijn ook de..


Lees verder 29 januari 2015   10 jaar oud
Een typische Vogelakker: strokenteelt van luzerne en een graan-kruidenmengsel.

De reputatie van de Veldmuis staat de afgelopen tijd nogal onder druk vanwege de enorme dichtheden in graspercelen in Zuidwest-Friesland. Een experiment in akkergebieden om tegelijkertijd hogere Veldmuizenaantallen te kweken,..


Lees verder 29 januari 2015   10 jaar oud
De mogelijke route van de schieraal van Delfzijl naar de Westerschelde

Een aal (of paling) uit Delfzijl is op zijn reis naar de Sargassozee waargenomen in de monding van de Westerschelde. De betreffende schieraal werd op 22 oktober 2014 door IMARES Wageningen UR in samenwerking met Hogeschool Van..


Lees verder 28 januari 2015   10 jaar oud
meidoornspanner

In het Parkbos-Uilenbroek in Lierde hebben vrijwilligers van Natuurpunt 42 exemplaren van de Meidoornspanner ontdekt. Sinds de jaren 80 van vorige eeuw werd in heel Vlaanderen maar een handvol waarnemingen van de zeldzame..


Lees verder 28 januari 2015   10 jaar oud

Archief