Natuurberichten

Pagina 1366 van 1676 - 16753 Resultaten

De winter is normaal gesproken een rustperiode voor veel vlinders. Door het zachte weer, ondanks wat lichte nachtvorst vorige week, worden er momenteel opmerkelijke zaken gezien, zoals een rups van een klein koolwitje en nogal wat..


Lees verder 23 januari 2012   13 jaar oud
Bonte krokus

Er zijn deze januari al veel waarnemingen van bloeiende krokussen gedaan. Dit is zeer vroeg vergeleken met de normale eerste bloei, die meestal pas in maart is. Dit blijkt uit de historische bloeiwaarnemingen die zijn verzameld..


Lees verder 23 januari 2012   13 jaar oud
Fulica atra, Meerkoet. Foto: Saxifraga-Jan van der Straaten. http://www.freenatureimages.eu

Waterplanten en waterdiertjes verspreiden zich niet alleen via het water zelf, ze krijgen daarvoor veel hulp van watervogels. Die eten immers de planten en diertjes en vliegen vervolgens soms de halve wereld over. In haar..


Lees verder 22 januari 2012   13 jaar oud
Wijde mantels overleven deze winter in de Oosterschelde

Dat op het land de gevolgen van de extreem warme winter overal duidelijk te zien zijn is uitgebreid in het nieuws geweest. Onder water heeft het even geduurd maar door de aanhoudende relatief hoge watertemperatuur zien we nu ook..


Lees verder 22 januari 2012   13 jaar oud
Aangeleverd via de Vogelbescherming
Winterkoning

De Nationale Tuinvogeltelling 2012 vindt zaterdag 21 en zondag 22 januari voor de negende keer plaats. Bij Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek staat de telefoon inmiddels roodgloeiend. De belangstelling op..


Lees verder 20 januari 2012   13 jaar oud
eertsejaars vrouwtje Bonte Tapuit

Op 8 juni 2011 kopte natuurbericht.be dat de Boomkrekel in opmars was. Dit was het eerste bericht dat Natuurpunt Studie via deze nieuwe site lanceerde. Bij het afsluiten van het eerste (onvolledige) werkjaar, 217 dagen na de..


Lees verder 20 januari 2012   13 jaar oud
Groot dooiermos / Xanthoria parietina

De onlangs verschenen Rode Lijst van bedreigde korstmossen is met 311 bedreigde en verdwenen soorten iets langer dan de vorige editie uit 1998. Nu is 46 procent van de in 683 in Nederland voorkomende korstmossen in enige vorm..


Lees verder 20 januari 2012   13 jaar oud
Gewone poelslak

Zoetwaterslakken blijken zich aan te passen aan het jaarlijkse schonen van sloten. Zij gedragen zich actiever en versnellen hun levenscyclus. De slakken overleven op deze manier beter in sloten, maar raken vervreemd van hun..


Lees verder 20 januari 2012   13 jaar oud

Sommige vlindersoorten zijn zo zeldzaam en verborgen levend dat ze maar weinig worden gezien. Een aantal van hen overwintert als eitje en die zijn normaal gesproken in de winter te vinden. In Ede zijn inmiddels al drie locaties..


Lees verder 19 januari 2012   13 jaar oud
Braam (brama brama)

Het mooie winterweer heeft de laatste dagen veel wandelaars naar de kust en het strand gelokt. Van Terschelling tot de Brouwersdam zijn meldingen doorgegeven van aangespoelde Bramen, een zeldzame diepzeevis...


Lees verder 19 januari 2012   13 jaar oud

Archief