Natuurberichten

Pagina 1426 van 1677 - 16768 Resultaten

Mogelijke kraamkamer voor muggenlarven

Uit een enquête gehouden door Wageningen University in samenwerking met het radioprogramma Vroege Vogels onder tuineigenaren, blijkt dat Nederlanders rondom hun huis een groot aantal kraamkamers voor muggen creëren. Het zijn..


Lees verder 25 mei 2011   13 jaar oud
Teek - volwassen stadium (foto: Fedor Gassner)

Het percentage teken dat in de eerste helft van 2010 met de Borrelia bacterie besmet was, is vergelijkbaar het hoge percentage van de voorgaande jaren. Het langjarig gemiddelde van Borrelia infecties in teken, gemeten van juli..


Lees verder 25 mei 2011   13 jaar oud
Vogelnestje

Tijdens een jaarlijkse excursie vonden studenten van Wageningen University twee exemplaren van het Vogelnestje, een zeldzame orchidee, in een Zuid-Limburgs hellingbos. Op de locatie werden in 1982 voor het laatst planten van deze..


Lees verder 25 mei 2011   13 jaar oud
Lanius collurio, Grauwe klauwier. Foto: Saxifraga-Piet Munsterman. http://www.freenatureimages.eu

Er is iets aan de hand met de grauwe klauwieren die in ons land broeden. Waar blijven ze? Normaal gesproken zijn de Nederlandse broedgebieden al vanaf half mei goed bezet, en nu zijn er nog maar een paar exemplaren gezien. Ook in..


Lees verder 24 mei 2011   13 jaar oud
Een brandweerman vecht tegen de vlammen van een duinbrand bij Bergen aan Zee in 2010 (foto: Jelzo)
Foto: Jelzo, gfd-licentie

Begin deze maand woedde een grote brand in het duingebied bij Schoorl. Die verwoestte rond de 250 hectare. Vooral het mooie, grote heidegebied werd verbrand. Of het duingebied weer in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld, is..


Lees verder 24 mei 2011   13 jaar oud

Door het aanhoudende mooie en zonnige weer vliegen veel soorten vlinders veel eerder dan normaal. Dat betekent echter ook dat ze eerder zijn uitgevlogen en dat merken we nu in de vervroegde vlinderdip...


Lees verder 23 mei 2011   13 jaar oud
Splashteller logo vierkant

De afgelopen weken waren zeer goede omstandigheden voor vliegende insecten: het was droog en warm. Ondanks dat veel insecten goed kunnen vliegen zijn ze natuurlijk niet in staat om auto’s te ontwijken. Naar schatting komen in..


Lees verder 23 mei 2011   13 jaar oud
Paardenbloemenpluis

Composieten of Asterachtigen vormen zowel wereldwijd als in ons land een van de grootste plantenfamilies. Tot de vertegenwoordigers in Nederland horen niet alleen de welbekende paardenbloem, maar ook zeldzaamheden als Valkruid,..


Lees verder 22 mei 2011   13 jaar oud
Meles meles. Das, Saxifraga-Mark Zekhuis
www.saxifraga.nl

De dassenburcht in het Drentse Wapserveen wordt weer bewoond door dassen. Boswachter Andre Donker van Natuurmonumenten ontdekte er deze week een mannetje en twee vrouwtjes...


Lees verder 21 mei 2011   13 jaar oud
Zwarte hooglanders tussen de pinksterbloemen in Wolfhaag.

De overgang van bos naar open gebied behoort in principe tot een van de meest soortenrijke biotopen van Nederland. Dergelijke overgangen zijn op veel plaatsen in ons land onvoldoende ontwikkeld. Met slimme grondaankopen realiseert..


Lees verder 21 mei 2011   13 jaar oud

Archief