Natuurberichten

Pagina 1477 van 1679 - 16784 Resultaten

Ambrosia Bloei

Begin september startte de nVWA een campagne om de hooikoortsplant ambrosia uit de grond te trekken om verdere verspreiding in Nederland te voorkomen. Tegelijkertijd is een oproep verspreid om waarnemingen van ambrosia te melden..


Lees verder 1 oktober 2010   14 jaar oud
Kolganzen op trek, vliegend, v-vorm. Fotograaf Gerard Muskens. Foto gemaakt op 16 december 2007 in de Ooypolder

De laatste dagen regent het de eerste kollen. De winter lijkt daarmee begonnen. Wie de laatste dagen buiten vertoeft zal het zijn opgevallen dat de eerste groepjes kolganzen inmiddels ons land al weer hebben bereikt. De groepen..


Lees verder 1 oktober 2010   14 jaar oud
Wild van de Economie cover

Veel in het wild levende zoogdieren leveren geld op, zo blijkt uit het boek 'Wild van de Economie' dat morgen op een symposium van de Zoogdiervereniging wordt gepresenteerd. Denk daarbij aan edelherten, otters, wilde zwijnen,..


Lees verder 30 september 2010   14 jaar oud
Conyza sumatrensis

Sommige plantensoorten gaat het letterlijk voor de wind. Met hun fijne vruchtpluis zijn ze in staat hun verspreidingsgebied onder gunstige omstandigheden snel uit te breiden. Fijnstralen behoren daartoe, en enkele..


Lees verder 30 september 2010   14 jaar oud
edelhert

Momenteel is de 'hoogbronst': het hoogtepunt in de bronstperiode van edelherten. Tussen half september en half oktober is de voortplantingsperiode (bronst) van deze dieren gaande. Zoals elk jaar trekt dit zogenaamde ‘burlen’ veel..


Lees verder 30 september 2010   14 jaar oud

Wanneer er maar een beetje zon is, heb je kans een gehakkelde aurelia in je tuin te zien. Als je bloeiende planten hebt tenminste. De vlinders zijn nu op zoek naar een voorraad voedsel voor de winter...


Lees verder 29 september 2010   14 jaar oud
paling op trek thumbnail

Net als ieder jaar, trekken de paairijpe palingen (schieraal) dit najaar van onze binnenwateren richting de Sargasso zee. De palingpopulaties zijn de afgelopen decennia sterk afgenomen. Zelfs zo sterk dat de paling dreigt uit te..


Lees verder 29 september 2010   14 jaar oud
Geaderde leemhoed

Snipper, blad en composthopen vormen vaak een ware verzameling van exotische paddenstoelen. De Geaderde leemhoed werd voor het eerst voor de wetenschap beschreven na een vondst op een Nederlandse snipperhoop. Hij is nu, zeven jaar..


Lees verder 28 september 2010   14 jaar oud
Middelste bonte specht, GNU-licentie voor vrije documentatie

De middelste bonte specht is met een flinke opmars bezig in ons land. Vanuit het oosten en zuiden is de oostgrens van Nederland al bevolkt met jaarlijks toenemende aantallen. Dat er nu ook een exemplaar op Ameland is vastgesteld..


Lees verder 28 september 2010   14 jaar oud

Heidelibellen hebben een foutieve naam. Ze zijn zeker niet alleen op heidevelden te vinden, maar overal. De algemene bruinrode en steenrode heidelibel vind je ook gewoon in je eigen tuin. Momenteel, eind september, zijn er nog..


Lees verder 27 september 2010   14 jaar oud

Archief