Natuurberichten
Pagina 1527 van 1699 - 16982 Resultaten

Zoals het zich nu laat aanzien wordt het weer een voedselrijk jaar voor de insectenetende zangvogels en hun jongen. Zij kunnen zich voeden met de grote hoeveelheden rupsen die nu de bomen kaalvreten...

Er zijn weer reekalfjes gesignaleerd. In april en mei zonderen de reegeiten zich af om te gaan werpen. Reekalfjes brengen hun eerste weken in geborgenheid door, maar zullen al snel de wereld gaan verkennen. In het begin zijn ze..

Jeneverbes-Perenroest, nu te vinden op gekweekte Jeneverbes, heeft twee heel verschillende waardplanten nodig om zijn levenscyclus te voltooien..

Op veel plaatsen in het land is de paai van brasems nu volop bezig. Dit biedt goede kansen om het bijzondere voortplantingsgedrag van deze vissoort waar te nemen. De grote vissen paaien in ondiep water waar het er wild aan toe..
In Zwolle is op 22 mei een rups van de keizersmantel ontdekt. Deze vlindersoort is officieel verdwenen uit ons land sinds 1980. Jaarlijks worden er wel zwervers gesignaleerd, maar uit de rupsenvondst blijkt dat de vlinder zich..

Lammetjes in de wei en fleurige bolgewassen. Zo wordt het voorjaar veelal weergegeven. Maar ook minder opvallende soorten maken in dit jaargetijde een start. Zo zijn al wekenlang overal kiemplanten van bomen te vinden. Je moet het..

Als je op een groot aantal plaatsen in Nederland naar de bomen kijkt, lijkt het alsof de winter eraan komt omdat de bomen hun bladeren verliezen. De bladeren vallen echter niet van de bomen, maar verdwijnen in de magen van..

Het water warmt nu langzaam op: tijd voor de snoekbaarzen om een nest te bouwen. De afgelopen week waren er verschillende snoekbaars vaders druk in de weer met het bouwen van hun nesten. Nu de nesten vol met eitjes zitten is het..

De intensieve visserij op de Noordzee leidt tot evolutionaire veranderingen bij vissen. Die blijven kleiner, groeien langzamer en worden eerder geslachtsrijp. Dit stelt Fabian Mollet, visserijonderzoeker bij IMARES, onderdeel van..

De noordse woelmuis is een heel bijzondere soort waar het niet zo goed mee gaat. Onder andere op Texel komt de soort nog voor. Maar is de noordse veldmuis ook te vinden in de duinvalleitjes die de afgelopen jaren ontstaan zijn? De..